ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI - doskonały przepis
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Zupa jarzynowa z ziemniakami.
Przepis na doskonałą zupę jarzynową z ziemniakami, na rosole.
Tradycyjna, pyszna zupa jarzynowa z ziemniakami, przygotowana na skrzydełkach z kurczaka z mnóstwem młodych warzyw wprost z ogródka.
Przepis na zupę jarzynową z ziemniakami, marchewką i kalafiorem. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
Zupa jarzynowa z ziemniakami - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Korzystajcie z przepisu na tą zupę i ulepszajcie go. Polecam!
Jak zrobić domową zupę jarzynową z ziemniakami - zobacz prosty przepis.
Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową.
SKŁADNIKI NA ZUPĘ JARZYNOWĄ Z ZIEMNIAKAMI:
- ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 4-5 płaskich łyżek ryżu
- 2 młode, średnie ziemniaki
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
- 3 młode marchewki
- 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki
- 1 młoda cebulka
- 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
- pęczek posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
- jajka ugotowane na twardo do podania
- gęsta kwaśna śmietana do podania
Przepis na zupę jarzynową.
PRZYGOTOWANIE ZUPY JARZYNOWEJ Z ZIEMNIAKAMI.
Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.
Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).
Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy jarzynowej z ziemniakami - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!
Na koniec z zupy ziemniaczanej wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.
Gorącą zupę jarzynową z ziemniakami podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!
Smacznego :)
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
Zupa jarzynowa z ziemniakami fot. Moja Książka Kucharska |
musi być pyszna. uwielbiam młodziutkie warzywa
OdpowiedzUsuń�� ��
UsuńWypróbuj, ulepsz przepis i daj znac jak wyszło:) pięknie pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam zupy! <3
OdpowiedzUsuńJa również !! :) :)
Usuńzdecydowanie moje smaki. Tylko jajko jakoś mi nie pasuje, ale nie jestem zbyt jajeczna to może dlatego
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzrobiłam wczoraj na obiad :) tylko zamiast bulionu z kury dałam czysto warzywny, bo nie lubię "mięsnych" zup. Przepis super, wszyscy zajadali ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńOgromnie cieszę się, kiedy ktoś z was Kochani znajdzie u mnie coś wartego wypróbowania...dziękuję pięknie za komentarz, buziaki wielkie... K.K
Usuń