Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ĆWIKŁA Z CHRZANEM :domowy, pyszny przepis

Tradycyjna ćwikła z chrzanem do obiadu i na święta.

Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie ćwikły z chrzanem krok po kroku.


     Tradycyjna ćwikła z tartych buraczków z dodatkiem chrzanu, octu, cukru i soli. Łatwy i pyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem.


Wielkanocna ćwikła z chrzanem.


     Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką, wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie a najlepiej z dodatkiem prawdziwego, świeżego chrzanu. 

Ćwikła z chrzanem do słoików.


     Domową ćwikłę z chrzanem przygotowuję od razu w większej ilości do słoików, bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Tak naprawdę im dłużej postoi tym jest lepsza. Wszystkie składniki i przyprawy łączą się ze sobą w jeden idealny i pyszny smak.

     Zobaczcie mój prosty przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Przygotujcie ją już w tym tygodniu, a na Wielkanoc pyszna ćwikła z chrzanem będzie jak znalazł :) Polecam.


Oto składniki i przyprawy na ćwikłę z chrzanem:

  • 2,5kg buraków ćwikłowych
  • ok. 5 łyżek chrzanu tartego *
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • po kilka goździków i ziarenek ziela angielskiego
  • liść laurowy

* najlepszy będzie świeży utarty korzeń chrzanu. Jeżeli ze słoiczka to dobrej jakości, bez dodatku śmietany albo mleka w proszku.


Przepis na ćwikłę z chrzanem:


Krok 1.
  • Buraczki wyszorować, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami (jak na placki ziemniaczane).
  • Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet. Jeżeli używa się chrzanu z octu, to octu do zalewy nie dodawać.
Krok 2.
  • Starte buraczki przełożyć do garnka, wymieszać z chrzanem i zalać zalewą (wyjąć wcześniej przyprawy).
  • Ćwikłę można przechowywać  chłodnym miejscu przez kilka tygodni w zamkniętym słoiku. Aby ćwikła nie sfermentowała należy  całość, razem z chrzanem zagotować, następnie gorącą ćwikłę przełożyć do wyparzonych , jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można zapasteryzować. Po całkowitym ostygnięciu ćwikłę z chrzanem przenieść w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Domowa, tradycyjna ćwikła z chrzanem.


4 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger