ĆWIKŁA Z CHRZANEM :domowy, pyszny przepis
/
3
Tradycyjna ćwikła z chrzanem do obiadu i na święta. |
Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie ćwikły z chrzanem krok po kroku.
Tradycyjna ćwikła z tartych buraczków z dodatkiem chrzanu, octu, cukru i soli. Łatwy i pyszny przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem.
Wielkanocna ćwikła z chrzanem.
Ćwikła z chrzanem na święta to doskonały dodatek do pieczonych mięs, drobiu np. kaczki z chrupiąca skórką, wędlin, pasztetów albo jajek na twardo. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tradycyjnej ćwikły z chrzanem. Najlepsza ćwikła to ta domowa oczywiście, przygotowana własnoręcznie a najlepiej z dodatkiem prawdziwego, świeżego chrzanu.
Ćwikła z chrzanem do słoików.
Domową ćwikłę z chrzanem przygotowuję od razu w większej ilości do słoików, bo taka ćwikła może postać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Tak naprawdę im dłużej postoi tym jest lepsza. Wszystkie składniki i przyprawy łączą się ze sobą w jeden idealny i pyszny smak.
Zobaczcie mój prosty przepis na idealnie doprawioną ćwikłę z chrzanem. Przygotujcie ją już w tym tygodniu, a na Wielkanoc pyszna ćwikła z chrzanem będzie jak znalazł :) Polecam.
Oto składniki i przyprawy na ćwikłę z chrzanem:
- 2,5kg buraków ćwikłowych
- ok. 5 łyżek chrzanu tartego *
- 1/2 szklanki octu spirytusowego
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 4 łyżki cukru
- po kilka goździków i ziarenek ziela angielskiego
- liść laurowy
* najlepszy będzie świeży utarty korzeń chrzanu.
Przepis na ćwikłę z chrzanem:
Krok 1.
- Buraczki wyszorować, ugotować w skórkach, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami (jak na placki ziemniaczane).
- Wodę zagotować z przyprawami, dodać ocet. Jeżeli używa się chrzanu z octu, to octu do zalewy nie dodawać.
Krok 2.
- Starte buraczki przełożyć do garnka, wymieszać z chrzanem i zalać zalewą (wyjąć wcześniej przyprawy).
- Ćwikłę można przechowywać chłodnym miejscu przez kilka tygodni w zamkniętym słoiku. Aby ćwikła nie sfermentowała należy całość, razem z chrzanem zagotować, następnie gorącą ćwikłę przełożyć do wyparzonych , jeszcze ciepłych słoików i szczelnie zakręcić. Można zapasteryzować. Po całkowitym ostygnięciu ćwikłę z chrzanem przenieść w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
Domowa, tradycyjna ćwikła z chrzanem. |
Kocham! Dla mnie święta bez ćwikły to nie święta ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie też :)
UsuńŚwietny dodatek. Mogę jeść łyżkami :)
OdpowiedzUsuń