Pierogi z serem na słono
/
0
Pierogi z serem na słono. |
Przepis na pierogi z białym serem na słono.
Składniki na ciasto pierogowe:
- ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki stopionego masła
- około 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie do pierogów z serem:
- 500g białego sera twarogowego
- 2 jajka
- 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty pieprzowej
- sól do smaku
Pierogi z serem. |
Przepis na pierogi z serem na słono.
Krok 1.
- Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając w razie potrzeby wody.
- Gładkie i elastyczne ciasto zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i pozostawić na kilka minut aby "odpoczęło".
Krok 2.
- Biały ser przepuścić przez maszynkę, następnie starannie utrzeć z jajkami i solą, dodać posiekany szczypiorek lub miętę i wymieszać.
Krok 3.
- Ciasto pierogowe rozwałkować na placki o grubości około 3mm, z których wykrawać np. szklanką kółka. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu i staranie zlepiać.
- Gotowe pierogi z serem na słono wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Ugotowane pierogi z serem na słono podawać polane stopionym masłem, kwaśną śmietaną lub zrumienioną cebulką.
Domowe pierogi - przepisy, które mogą Ci się spodobać :
Miłego gotowania!
Pierogi z serem na słono. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz