Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pierogi z serem na słono

 

pierogi z serem na słono
Pierogi z serem na słono.

Przepis na pierogi z białym serem na słono.

Składniki na ciasto pierogowe:

  • ok. 300g mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Nadzienie do pierogów z serem:

  • 500g białego sera twarogowego
  • 2 jajka
  • 1 - 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku lub świeżej mięty pieprzowej
  • sól do smaku
www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z serem.

Przepis na pierogi z serem na słono.


Krok 1.
  • Z podanych składników przygotować ciasto pierogowe: do miski przesiać mąkę pszenną; następnie zrobić na środku dołek do którego wbić jajka, wlać wodę oraz stopione masło, oprószyć solą i za pomocą widelca wstępnie wymieszać wszystkie składniki. Następnie dłonią zagnieść ciasto, dolewając w razie potrzeby wody. 
  • Gładkie i elastyczne ciasto zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i pozostawić na kilka minut aby "odpoczęło".
Krok 2.
  • Biały ser przepuścić przez maszynkę, następnie starannie utrzeć z jajkami i solą, dodać posiekany szczypiorek lub miętę i wymieszać.
Krok 3.
  • Ciasto pierogowe rozwałkować na placki o grubości około 3mm, z których wykrawać np. szklanką kółka. Na każdy placuszek nakładać porcje farszu i staranie zlepiać.
  • Gotowe pierogi z serem na słono wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Ugotowane pierogi z serem na słono podawać polane stopionym masłem, kwaśną śmietaną lub zrumienioną cebulką.

Domowe pierogi - przepisy, które mogą Ci się spodobać :


Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z serem na słono.

pierogi z serem na słono



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger