Fasolka szparagowa z bułką tartą
![]() |
Fasolka szparagowa z bułką tartą. |
Fasolka szparagowa.
Gotowana albo pieczona fasolka szparagowa jest idealnym i najłatwiejszym dodatkiem do każdego głównego posiłku. Upieczona z czosnkiem, oliwą i parmezanem może też być niesamowitą przystawką lub pomysłem na lekką kolację.
Jak ugotować fasolkę szparagową.
Większość kucharzy pewnie powie, aby blanszować fasolkę szparagową. Potrzeba do tego dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą, a także dużej miski z lodowatą wodą, w której zaraz po wyjęciu z wrzątku ląduje fasolka szparagowa. W ten sposób natychmiast zatrzymujemy proces gotowania, a fasolka zachowuje swój kolor i chrupkość.
Inny sposób na gotowanie fasolki zakłada wykonanie wszystkiego w jednym garnku. W głębokiej i szerokiej patelni zagotowujemy około np. 3/4 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli, dodajemy fasolkę szparagową, przykrywamy patelnię i dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę, pozostały płyn szybko odparowujemy i gotowe. Na tą samą patelnię dodajemy do fasolki ulubione dodatki np. masło, bułkę tartą, czosnek, sezam itp. Proste i szybkie danie z fasolki szparagowej gotowe w kilka chwil i w dodatku w jednym garnku.
Inne pyszne pomysły na obiad, które mogą Ci się spodobać:
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem>>>
- Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>>
- Bigos z kiełbasą>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak w sosie pomidorowym>>>
- Domowe paluszki rybne>>>
- Domowy barszcz czerwony>>>
- Kurczak smażony z makaronem i warzywami>>>
![]() |
Fasolka szparagowa z bułką tartą |
Fasolka szparagowa z bułką tartą
Składniki:
- około 400g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
- 3/4 szklanki wody+1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- ziarna sezamu do posypania gotowej fasolki szparagowej
Fasolka szparagowa przepis:
- W szerokiej patelni zagotować wodę z solą, dodać fasolkę szparagową, przykryć patelnię i dusić przez około 10 minut. Następnie odkryć patelnię i szybko odparować pozostałą wodę.
- Na tą samą patelnię dodać masło i bułeczkę, podsmażać chwilę często mieszając fasolkę, aby równomiernie pokryła się bułeczką.
![]() |
Fasolka szparagowa. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz