Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella

Filet z kurczaka z piekarnika
Filet z kurczaka z piekarnika.


 Przepis na fileta z kurczaka.

      Pyszny i szybki przepis na fileta z kurczaka pieczonego w sosie pomidorowym z oregano, bazylią, czerwoną cebulą, sosem balsamicznym, brązowym cukrem, czosnkiem, natką pietruszki lub koperkiem oraz serem mozzarella. 

Pieczony filet z kurczaka z dodatkiem balsamicznego sosu pomidorowego, ziemniaków lub ulubionej kaszy będzie świetnym pomysłem na obiad. 

Więcej przepisów na kurczaka:

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierś z kurczaka z piekarnika.

Filety z kurczaka z piekarnika.

  • w jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka

  • ile czasu piec pierś z kurczaka

     Te cudownie aromatyczne filety z kurczaka z piekarnika robi się naprawdę szybko. Kurczaka piekę w wysokiej temperaturze (220 stopni), co dla niektórych może być przerażające ;) Jednak dzięki temu, pierś w piekarniku spędza niewiele czasu, a mięso jest soczyste i mięciutkie w środku.  Pieczenie fileta z kurczaka w tej temperaturze trwa średnio 20-25 minut. Czas pieczenia może się jednak różnić, w zależności od tego, jak grube są piersi z kurczaka, oraz czy piekarnik był wcześniej odpowiednio nagrzany

     Kurczak zanurzony w sosie pomidorowym, z ziołami i przykryty świeżo startą mozzarellą to smak, który zachwyci każdego. Możecie uwierzyć mi słowo, albo wypróbować przepis :)


Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka:

SKŁADNIKI:

  • około 500g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • pieprz mielony oraz sól morska do przyprawienia

Sos pomidorowy do kurczaka:

  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2-3 łyżki sosu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru (do smaku)
  • sól, pieprz do smaku
oraz:
  • starta mozzarella
  • posiekana natka pietruszki lub koperek

Przepis na pieczone filety z kurczaka:


Krok 1.
  • Rozgrzać piekarnik - 220 stopni (bez termoobiegu)
  • Filety z kurczaka natrzeć oliwą, ziołami oraz przyprawami.
Krok 2.
  • Do naczynia do zapiekania wlać pomidory z puszki, dodać czosnek, cebulę, sos balsamiczny, cukier brązowy, sól i pieprz - wymieszać.
  • Następnie na sos pomidorowy położyć filety z kurczaka. Włożyć do piekarnika i w zależności od grubości filetów, zapiekać przez 20-25 minut, lub do czasu, aż nie będzie różowy w środku.
  • Po tym czasie kurczaka posypać obficie startym serem mozzarella i dopiec jeszcze przez 4 minuty, aż ser się roztopi i lekko podpiecze na złoty kolor.
Gotowe danie z fileta posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl


4 komentarze:

  1. Ciekawy i bardzo zachęcający przepis na pierś z kurczaka. Zdecydowanie muszę go wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaki sos balsamiczny chodzi? Glasa czy ocet balsamiczny to ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korzystam albo z sosu albo octu, zależy, który akurat mam pod ręką. Oba są ok.

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger