Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella
Filet z kurczaka z piekarnika. |
Przepis na fileta z kurczaka.
Pyszny i szybki przepis na fileta z kurczaka pieczonego w sosie pomidorowym z oregano, bazylią, czerwoną cebulą, sosem balsamicznym, brązowym cukrem, czosnkiem, natką pietruszki lub koperkiem oraz serem mozzarella.
Pieczony filet z kurczaka z dodatkiem balsamicznego sosu pomidorowego, ziemniaków lub ulubionej kaszy będzie świetnym pomysłem na obiad.
Więcej przepisów na kurczaka:
- Skrzydełka kurczaka w miodzie>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Curry z kurczaka i mango>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>>
- Pieczone udka z kurczaka>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak Teriyaki>>>
- Kurczak smażony z warzywami i makaronem>>>
- Kotlety siekane z kurczaka>>>
Pierś z kurczaka z piekarnika. |
Filety z kurczaka z piekarnika.
- w jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka
- ile czasu piec pierś z kurczaka
Te cudownie aromatyczne filety z kurczaka z piekarnika robi się naprawdę szybko. Kurczaka piekę w wysokiej temperaturze (220 stopni), co dla niektórych może być przerażające ;) Jednak dzięki temu, pierś w piekarniku spędza niewiele czasu, a mięso jest soczyste i mięciutkie w środku. Pieczenie fileta z kurczaka w tej temperaturze trwa średnio 20-25 minut. Czas pieczenia może się jednak różnić, w zależności od tego, jak grube są piersi z kurczaka, oraz czy piekarnik był wcześniej odpowiednio nagrzany
Kurczak zanurzony w sosie pomidorowym, z ziołami i przykryty świeżo startą mozzarellą to smak, który zachwyci każdego. Możecie uwierzyć mi słowo, albo wypróbować przepis :)
Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka:
SKŁADNIKI:
- około 500g piersi z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- pieprz mielony oraz sól morska do przyprawienia
Sos pomidorowy do kurczaka:
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka lub kostkę
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2-3 łyżki sosu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru (do smaku)
- sól, pieprz do smaku
- starta mozzarella
- posiekana natka pietruszki lub koperek
Przepis na pieczone filety z kurczaka:
- Rozgrzać piekarnik - 220 stopni (bez termoobiegu)
- Filety z kurczaka natrzeć oliwą, ziołami oraz przyprawami.
- Do naczynia do zapiekania wlać pomidory z puszki, dodać czosnek, cebulę, sos balsamiczny, cukier brązowy, sól i pieprz - wymieszać.
- Następnie na sos pomidorowy położyć filety z kurczaka. Włożyć do piekarnika i w zależności od grubości filetów, zapiekać przez 20-25 minut, lub do czasu, aż nie będzie różowy w środku.
- Po tym czasie kurczaka posypać obficie startym serem mozzarella i dopiec jeszcze przez 4 minuty, aż ser się roztopi i lekko podpiecze na złoty kolor.
Ciekawy i bardzo zachęcający przepis na pierś z kurczaka. Zdecydowanie muszę go wypróbować:)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim! ☺️❤️
UsuńO jaki sos balsamiczny chodzi? Glasa czy ocet balsamiczny to ma być?
OdpowiedzUsuńKorzystam albo z sosu albo octu, zależy, który akurat mam pod ręką. Oba są ok.
Usuń