Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
/
0
Pierogi z kaszą gryczaną. |
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym, z ziemniakami, zrumienioną cebulką i skwierczącym boczkiem - parzymy sobie nimi usta, bo przecież najlepsze są tylko te wyjmowane prosto z garnka lub z patelni.
Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem lub na zimno, z kwaśną śmietaną. Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym.
- prosty i sprawdzony przepis na pierogi z kaszy gryczanej
- delikatne ciasto na pierogi
- pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera
Farsz na pierogi z kaszą gryczaną:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
- 250g białego sera
- 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków
- 1 posiekana cebula cukrowa
- około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę
- sól, pieprz czarny mielony do smaku
Ciasto na pierogi z kaszy gryczanej:
- 550g mąki pszennej
- około 250g gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
Przepis na pierogi z kaszą i serem białym
Krok 1.
- W garnku z grubym dnem zagotować mleko, posolić dodać odrobinę cukru i wsypać kaszę gryczaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn - studzimy.
- Bardzo drobno pokrojony boczek stopić na patelni, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć na rumiano.
- Do wystudzonej kaszy dodać zrumienioną cebulę, skwarki z boczku, biały ser i ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem - starannie wymieszać.
Krok 2.
- Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3.
- Ciasto na pierogi dzielimy na porcje. Każdą kolejno wałkujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kółeczka np. szklanką. Na środek każdego placuszka kładziemy porcję farszu i starannie zlepiamy.
- Gotowe pierożki z kaszą wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię
Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na pyszne domowe pierogi:
- Japońskie pierożki gyoza>>>
- Pierogi z serem na słono>>>
- Pierogi z truskawkami>>>
- Pierogi ruskie przepis>>>
- Pierogi z kapustą kiszoną siostry Anastazji>>>
- Przepis na pierogi ruskie>>>
- Pierogi z płuckami>>>
- Pierogi z kaszą jaglaną>>>
- Domowe pierogi z ziemniakami i cebulką>>>
Miłego gotowania!
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz