Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z kaszą gryczaną.

 Pierogi z kaszą gryczaną i serem

     Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym, z ziemniakami, zrumienioną cebulką i skwierczącym boczkiem - parzymy sobie nimi usta, bo przecież najlepsze są tylko te wyjmowane prosto z garnka lub z patelni.

     Pierogi z kaszy gryczanej są świetne na gorąco z wysmażonym boczkiem lub na zimno, z kwaśną śmietaną.  Podsmażone, chrupiące pierożki można popijać czerwonym barszczem lub czystym bulionem grzybowym. 

  • prosty i sprawdzony przepis na pierogi z kaszy gryczanej
  • delikatne ciasto na pierogi
  • pyszny farsz z kaszy gryczanej i białego sera

Farsz na pierogi z kaszą gryczaną:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka kaszy gryczanej prażonej
  • 250g białego sera 
  • 1 szklanka ugotowanych, wystudzonych, tłuczonych ziemniaków
  • 1 posiekana cebula cukrowa
  • około 50g boczku pokrojonego w drobną kostkę
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku

Ciasto na pierogi z kaszy gryczanej:

  • 550g mąki pszennej
  • około 250g gorącej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju 

Przepis na pierogi z kaszą i serem białym


Krok 1.
  • W garnku z grubym dnem zagotować mleko, posolić dodać odrobinę cukru i wsypać kaszę gryczaną. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn - studzimy.
  • Bardzo drobno pokrojony boczek stopić na patelni, dodać posiekaną cebulą i podsmażyć na rumiano.
  • Do wystudzonej kaszy dodać zrumienioną cebulę, skwarki z  boczku, biały ser i ziemniaki. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem - starannie wymieszać.
Krok 2.
  • Przygotować ciasto na pierogi: mąkę przesiać, na środku zrobić wgłębienie i wbić jajko. Następnie wlać gorącą wodę, olej i oprószyć solą - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto pierogowe. Konsystencję można regulować dodając mniej lub więcej mąki albo wody. Gotowe ciasto przykryć czystą kuchenną ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Krok 3.
  • Ciasto na pierogi dzielimy na porcje. Każdą kolejno wałkujemy na cienki placek, z którego wykrawamy kółeczka np. szklanką. Na środek każdego placuszka kładziemy porcję farszu i starannie zlepiamy. 
  • Gotowe pierożki z kaszą wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 1-2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię


Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na pyszne domowe pierogi:


www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi z kaszą gryczaną i serem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger