Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa z soczewicy zielonej

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa z soczewicy zielonej.


Zupa z soczewicy

      Szybka, rozgrzewająca zupa z soczewicy zielonej z kukurydzą, czosnkiem, chili, mieloną kolendrą, kuminem, kurkumą i garam masala. Krem z zielonej soczewicy można podawać z posiekaną kolendrą, sezamem i ulubionymi, uprażonymi orzechami. Doskonale smakuje zaprawiona śmietanką kokosową.

  • Zupa z soczewicy jest bardzo wszechstronna i może być gotowana na wiele różnych sposobów;
  • W połączeniu z opcjonalnymi składnikami: ziołami, przyprawami i innymi warzywami, zupa jest pełna witamin, minerałów oraz makro- i mikroelementów;
  • Wszystkie odmiany soczewicy pasują do tego przepisu i są bardzo pożywne

zupa z soczewicy zielonej
Zupa z soczewicy zielonej.

Przepis na zupę z soczewicy


     Soczewica potrzebuje trochę więcej czasu na ugotowanie, jeżeli jej wcześniej nie namoczymy, ale generalnie nie stanowi to jakiegoś dużego problemu. Moczenie soczewicy może również ułatwić jej trawienie.

     Składniki:

  • 3/4 szklanki soczewicy
  • 2 kolby młodej kukurydzy cukrowej
  • 1,2 litra bulionu jarzynowego lub z kurczaka
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 - 1 posiekana bez nasion papryczka chili
  • 2 łyżki masła (sklarowane ghee)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • szczypta garam masala
  • sól, pieprz mielony do smaku
Do podania:
  • nasiona sezamu
  • śmietanka kokosowa
  • orzechy
  • posiekana kolendra

Zupa z soczewicy zielonej przepis

      Ten łatwy przepis na zupę z soczewicy zielonej jest ulubionym przepisem mojej rodziny. Jest super elastyczny, a zupa zawsze pyszna.

    Można dodać dowolne zioła, przyprawy lub warzywa i zrobić tą zupę po swojemu.

Krok 1.

  • Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia (można na całą noc).
Krok 2.
  • Namoczoną soczewicę osączyć z wody.
  • Kolby kukurydzy oczyścić z liści i włosków, następnie odkroić ziarenka
  • Zagotować rosół, dodać soczewicę i ziarna kukurydzy - ugotować na średnim ogniu.
Krok 2.
  • W tym czasie na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać posiekaną papryczkę chili, imbir, czosnek, kolendrę, kumin, kurkumę oraz garam masala - smażyć, często mieszając, aż przyprawy i czosnek zaczną ładnie pachnieć - dodać do zupy.
  • Zupę z soczewicy dokładnie zblendować i jeszcze chwilę gotować. Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Zupę z soczewicy zielonej podajemy z ulubionymi dodatkami : śmietanką kokosową, sezamem, posiekaną kolendrą itp. 

Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:


Miłego gotowania!


zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger