Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa buraczkowa

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa buraczkowa.

Zupa buraczkowa

     Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!

Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.


zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa.


Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy

  • 1 kg młodych buraczków
  • 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego
  • 200ml śmietany 30%
  • 300ml koncentratu z buraków
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 przekrojona na pół cebula
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka selera
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
dodatkowo do podania:
  • ugotowane, młode ziemniaki
  • posiekany szczypiorek
  • jajka sadzone


Przepis na zupę buraczkową


     Oto przepis na zupę buraczkową, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Cudownie prosta, sezonowa zupa buraczkowa, którą można ugotować na bulionie jarzynowym, świetny smak będzie miała także ugotowana na żeberkach. 

Krok 1.

  • Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
Krok 2.
  • W garnku zagotować bulion, dodać przygotowane buraczki, cebulę, pomidora w całości, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól - gotować, aż buraczki będą miękkie. Wcześniej wyjąć sparzonego w  zupie pomidora, obrać ze skórki i przetrzeć na powrót do zupy. Zamiast pomidora, do zupy można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
  • Gdy buraczki będą miękkie do zupy wlać koncentrat z buraków oraz śmietankę, wymieszać, wsypać posiekany koperek i podgrzewać chwilę. Na koniec doprawić zupę buraczkową do smaku solą i pieprzem. 
Ugotowaną zupę z buraków podajemy z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, posypujemy posiekanym szczypiorkiem :) 


Oto kilka innych przepisów na pyszne domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Zupa buraczkowa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger