Zupa buraczkowa
Zupa buraczkowa. |
Zupa buraczkowa
Pyszna, domowa zupa buraczkowa z ziemniakami i jajkiem sadzonym, ugotowana na lekkim rosole jarzynowym, bez mięsa. Zupa z dużą ilością posiekanego koperku i szczypiorku - idealna na lato!
Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku.
Zupa buraczkowa. |
Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy
- 1 kg młodych buraczków
- 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego
- 200ml śmietany 30%
- 300ml koncentratu z buraków
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 przekrojona na pół cebula
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- gałązka selera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- ugotowane, młode ziemniaki
- posiekany szczypiorek
- jajka sadzone
Przepis na zupę buraczkową
Oto przepis na zupę buraczkową, którą przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Cudownie prosta, sezonowa zupa buraczkowa, którą można ugotować na bulionie jarzynowym, świetny smak będzie miała także ugotowana na żeberkach.
Krok 1.
- Buraczki starannie wyszorować, obrać i pokroić w plasterki, a następnie w paski. Można je także pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami.
- W garnku zagotować bulion, dodać przygotowane buraczki, cebulę, pomidora w całości, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe i sól - gotować, aż buraczki będą miękkie. Wcześniej wyjąć sparzonego w zupie pomidora, obrać ze skórki i przetrzeć na powrót do zupy. Zamiast pomidora, do zupy można dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego.
- Gdy buraczki będą miękkie do zupy wlać koncentrat z buraków oraz śmietankę, wymieszać, wsypać posiekany koperek i podgrzewać chwilę. Na koniec doprawić zupę buraczkową do smaku solą i pieprzem.
Oto kilka innych przepisów na pyszne domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Przepis na chłodnik litewski>>>
- Chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki>>>
- Zupa kalafiorowa z serem>>>
- Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>>
- Zupa tajska tom yum z kurczakiem>>>
- Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
- Kremowa zupa pomidorowa z tortellini>>>
- Szybka zupa pomidorowa>>>
- Zupa ogórkowa na żeberkach>>>
Zupa buraczkowa. |
Zupa buraczkowa. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz