Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Ogórki w musztardzie tatarskie

www.e-ksiazkakucharska.pl
Ogórki w musztardzie tatarskie.

 Ogórki w musztardzie

     Chrupiące plastry ogórków w ognistej słodko-kwaśnej zalewie z musztardą rosyjską i czosnkiem.

  • bardzo łatwy przepis krok po kroku
  • tylko kilka prostych składników
  • doskonałe ogórki do obiadu, na kanapki, do burgerów, hot dogów
  • można przygotować z musztardą Dijon albo sarepską

ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie.



Składniki :

  • 3kg ogórków gruntowych
  • 4 łyżki soli

Zalewa do ogórków w musztardzie:

  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 główka czosnku
  • 1 słoiczek bardzo ostrej musztardy rosyjskiej
  • 800g cukru
  • 10 łyżek oleju

Ogórki w musztardzie przepis


Krok 1.
  • Ogórki namoczyć w zimnej wodzie, następnie umyć i pokroić w plastry dowolnej grubości. Nasolić i odstawić na około 2 godziny, aby puściły wodę. 
  • Odlać nadmiar płynu z ogórków.
Krok 2.
  • Ugotować zalewę do ogórków z podanych składników, przestudzić i zalać osączone ogórki - odstawić na 12 godzin.
Krok 3.
  • Słoiki i zakrętki umyć i wyparzyć. Do każdego słoika nakładać ogórki w musztardzie, dopełnić zalewą. Za pomocą patyczka lub widelca usunąć ze słoików bąbelki powietrza, mocno zakręcić. Ogórki w słoikach 0,5 litrowych pasteryzujemy przez 15 minut od chwili zagotowania. Odstawiamy na czystą kuchenną ściereczkę, a gdy całkowicie wystygną przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie. Słoiki, które nie zamknęły się szczelnie przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w pierwszej kolejności.
Mam nadzieję, że przepis na ogórki w musztardzie, jeżeli go wypróbujesz, spodoba się Tobie i twoim bliskim. Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe przetwory na zimę:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger