Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Mizeria ze śmietaną, wypróbowany przepis i składniki

 

mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną.

Mizeria ze śmietaną

     Mizeria ze śmietaną to pyszna sałatka z ogórków do obiadu. Jest kremowa, chrupiąca, orzeźwiająca i bardzo łatwa do zrobienia. Wystarczy włożyć do miseczki pokrojone ogórki, posiekaną cebulę i wymieszać wszystko ze śmietaną. Na koniec doprawić całość solą, mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zamiast cebulki można dodać posiekany szczypiorek oraz koperek. Mizeria to świetny dodatek do każdego posiłku.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Mizeria ze śmietaną.

Mizeria składniki

Oto czego potrzebujesz, aby przygotować mizerię

  • ogórki: można użyć mniejszych ogórków gruntowych albo długich ogórków sałatkowych
  • cebula: to opcjonalny składnik mizerii. Nie każdy lubi dodatek cebuli do sałatek. Można zastąpić ją posiekanym szczypiorkiem
  • sok z cytryny lub ocet z białego wina: dodają odrobinę kwasowości do mizerii
  • kwaśna, gęsta śmietana: jest absolutnie najlepsza do mizerii. Można jednak zastąpić ją gęstym jogurtem greckim labo jogurtem naturalnym
  • koperek:  jest pysznym dodatkiem do mizerii, ale nie obowiązkowym. Można użyć świeżego lub mrożonego - suszonego nie polecam
  • sól i mielony pieprz


Jeśli mamy młode i świeże ogórki, które mają cienką skórkę, nie musimy ich obierać. Ogórki można posiekać bardzo cienko lub na średnio grube plasterki. Przed wymieszaniem ze śmietaną ogórki można odrobinę nasolić, puszczą wodę, którą należy odlać. 

Oto składniki i przyprawy na mizerię:
  • 2-3 długie ogórki sałatkowe, pokrojone w plasterki
  • około 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 niewielka posiekana cebula sałatkowa, koperek lub posiekany szczypiorek
  • sól, mielony pieprz i sok z cytryny do smaku

Przepis na mizerię:


Krok 1.
  • Obrane i pokrojone w plasterki ogórki włożyć do miski, oprószyć solą i lekko przemieszać - odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie odlać nadmiar wody.
  • Do ogórków dodać posiekaną cebulkę, koperek lub szczypiorek.
  • Śmietanę doprawić odrobiną soli i mielonym pieprzem, wymieszać i dodać do ogórków.  Wszystko razem lekko przemieszać i ewentualnie doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Mizeria ze śmietaną


     Mizeria ze śmietaną to pyszny dodatek do obiadu i można ją podawać z daniem mięsnym takim jak:

     

Mam nadzieję, że przepis na mizerię ze śmietaną spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


mizeria ze śmietaną
Mizeria ze śmietaną.

Mizeria ze śmietaną powinna być podawana zaraz po przygotowaniu. 


Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger