Boczek pieczony rolowany
Boczek pieczony rolowany. |
Boczek pieczony rolowany
Boczek pieczony rolowany to danie idealne na każdą okazję, szczególnie na święta. Jest łatwe w przygotowaniu, a zarazem wyjątkowo smaczne i aromatyczne, dzięki różnorodności dodatków i przypraw.
Przepisy na boczek rolowany mogą być różne. W zależności od preferencji smakowych, można użyć różnych przypraw oraz dodatków. Rolada z boczku często bywa nadziewana suszonymi śliwkami, czosnkiem, a także musztardą. W innych przepisach można znaleźć dodatki takie jak majeranek, koparek, kolendra czy słodka papryka
Boczek pieczony rolowany
Boczek pieczony rolowany to pyszna potrawa, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom mięsa wieprzowego i wybornych dań. Ten wypróbowany przepis wymaga trochę czasu i pracy, ale warto poświęcić chwilę, aby cieszyć się smakiem aromatycznego boczku wraz z rodziną i przyjaciółmi.
Aby przygotować boczek pieczony rolowany, potrzebne będą następujące składniki:
- płat surowego boczku bez skóry (2-2,5kg)
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- sól i mielony pieprz
- 1 łyżka sosu Hoisin
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka chińskiej przyprawy 5 smaków
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
- 1/3 szklanki sosu balsamicznego
- około 1/3 szklanki soku z cytryny (do smaku)
Boczek pieczony rolowany. |
Boczek rolowany
- Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Warstwę tłuszczu podskórnego naciąć ostrożnie w diamentowy wzór, uważając aby nie przeciąć jej do końca, odsłaniając mięso.
- Płat boczku natrzeć starannie z obu stron solą, mielonym pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem.
- W miseczce wymieszać razem sos hoisin, sos sojowy, chińską przyprawę 5 smaków, mirin oraz miód albo syrop klonowy. Powstałą marynatą natrzeć boczek od strony mięsa. Zrolować boczek wzdłuż, a następnie związać go sznurkiem w kilku miejscach. Roladę z boczku ciasno zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 24-48 godzin.
- Boczek wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed pieczeniem, aby ocieplił się do temperatury pokojowej. Następnie zdejmujemy folię i wkładamy boczek do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez około 4 godziny.
- Na około 30 minut przed końcem pieczenia zaczynamy glazurowanie skórki. W miseczce wymieszać miód lub syrop klonowy, sos balsamiczny oraz sok z cytryny. Za pomocą pędzla ostrożnie posmarować wierzch boczku 1/3 ilości glazury. Czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Jeżeli zauważymy, że skórka za bardzo się rumieni, można go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu odstawić roladę z boczku na około pół godziny
Boczek pieczony rolowany
Boczek pieczony rolowany. |
- Przepis na mięciutkie żeberka pieczone
- Soczysta kaczka pieczona w całości
- Łopatka wieprzowa pieczona
- Cytrynowo-czosnkowy kurczak cały pieczony
- Przepis na soczyste żeberka po koreańsku
- Kurczak pieczony z masłem, czosnkiem, papryką i ziołami
- Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella
- Skrzydełka z kurczaka w miodzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz