Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


śledzie w śmietanie
Śledź w śmietanie.

Śledź w śmietanie - tradycyjny smak Wigilii


Wigilia i Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach królują tradycyjne potrawy, a śledź w śmietanie jest jedną z nich. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z głębią smaków.

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to więcej niż tylko potrawa - to część świątecznej tradycji, która łączy pokolenia. Jest to danie, które łatwo można dostosować do własnych upodobań, eksperymentując z dodatkami i sposobami podania.

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE W ŚMIETANIE

  • 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju)
  • ok. 250g gęstej śmietany 18% 
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 średnia cebula, posiekana i sparzona wrzątkiem
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka szczypt przyprawy korzennej
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • opcjonalnie do podania: chrupiące kromki z bagietki, opieczone na złoto

Śledzie w śmietanie przepis.


  1. Śledzie płuczemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 1 godzinę, w międzyczasie 2-3 razy zmieniamy wodę. Śledzie osuszamy i kroimy na kawałki, wkładamy do miski i wlewamy ocet, dodajemy przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania.
  2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy.
  3. W misce układamy na przemian śledzie i sos śmietanowo-majonezowy z cebulą i jabłkiem - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły.
  4. Przed podaniem delikatnie mieszamy sałatkę, aby sos pokrył kawałki śledzi. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem, np. kromkami bagietki podpieczonymi na złoty kolor w piekarniku lub na patelni grillowej. Przed podaniem dekorujemy świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Do śledzia w śmietanie można dodać pokrojone ogórki konserwowe lub kapary.

Oto kilka innych przepisów na ryby, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

www.e-ksiazkakucharska.pl
Śledzie w śmietanie.

Przepis zaktualizowany 13/12/2023

2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam śledzi, uwielbiam je, zainspirowalam się tutaj i muszę zrobić w końcu :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger