KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE
/
2
Kotlety mielone.
Przepis na tradycyjne, domowe kotlety mielone z cebulą i czosnkiem.
Kotlety mielone z cebulą i czosnkiem to dzisiaj absolutna klasyka. Tradycyjny przepis na mielone jak u babci podaje tylko kilka podstawowych składników. A sekretem najlepszego smaku kotletów jest bardzo dokładne wyrobienie masy mięsnej. W przeciwnym razie kotlety nigdy nie będą tak smaczne.
Oczywiście na przestrzeni czasu, tradycyjny przepis zanotował wiele zmian. Dzisiaj kotlety mielone przygotowujemy z grzybami, suszonymi pomidorami, serem, oliwkami, a nawet ugotowanym ryżem. I to też jest OK :)
Jak zrobić kotlety mielone - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste.
Oto składniki i przyprawy na kotlety mielone.
SKŁADNIKI NA KOTLETY MIELONE
- 50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- łyżka masła
- 1/2 szklanki rosołu
- kopiasta łyżka tartej bułki
- jajko + białko
- 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony)
- 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę + 2 ząbki czosnku do smażenia
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
- tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania
Kotlety mielone przepis.
PRZYGOTOWANIE KOTLETÓW MIELONYCH
Krok 1.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut.
W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.
Krok 2.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce, wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 3.
Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy ząbki czosnku, gdy tylko się zrumienią - odrzucamy. Kotlety panierujemy w tartej bułce wymieszanej z mąką krupczatką, smażymy na średnim ogniu, aż się zrumienią. Naczynie przykrywamy i trzymamy w cieple przez 10-15 minut (aż "dojdą").
Z czym podać kotlety mielone.
Oto kilka pomysłów na obiad:
- kotlety mielone z tłuczonymi ziemniakami i buraczki zasmażane <<<
- kotlety mielone i liście sałaty lub rukoli skropione octem balsamicznym i pomidorki koktajlowe oprószone świeżo zmielonym pieprzem i solą morską, dekorujemy ćwiartkami cytryny
- mielone z ziemniakami z wody i mizerią
- kotlety mielone, pieczone ziemniaki i surówka z marchewki <<<
- kotlety mielone, kasza jęczmienna z cebulką i surówka z kapusty<<<
Smacznego:)
W moim regionie sznycel to kotlet schabowy, a mielony to mielony :) Koperek, czosnek, super doprawione mięsko :)
OdpowiedzUsuńW moim regionie z kolei funkcjonują właśnie te dwie nazwy jednej potrawy, np. dla niektórych znajomych nie istnieje zupełnie nazwa kotlet mielony tylko właśnie sznycel :) Cieszę się z odwiedzin i zapraszam jeszcze :)
OdpowiedzUsuń