![]() |
Jajka w sosie śmietanowo-majonezowym z chrzanem. |
Klasyczny i prosty przepis na jajka w śmietanie.
Łatwy i szybki przepis na jajka w sosie śmietanowym z dodatkiem majonezu i chrzanu . Jajka w sosie to świetna przystawka podczas uroczystości rodzinnych, idealne także na szybkie śniadanie. Wystarczy ugotować jajka i wymieszać składniki sosu, na koniec polać nim jajka, udekorować sałatą, rzodkiewką, szczypiorkiem, porem lub koperkiem i gotowe. Sos można podprawić mieloną papryką albo musztardą np. Dijon.
Zobacz jak szybko przygotować pyszne jajka w sosie ze śmietany z majonezem i chrzanem.
Poniżej mój wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.
Składniki na jajka w sosie :
- 5 świeżych jaj
- 1 mały kubek kwaśnej, gęstej śmietany (ok.200g)
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 1-2 łyżki majonezu
- sól i cukier do smaku
dodatki do jajek:
- kilka listków zielonej sałaty
- rzodkiewka
- 1 biała część pora
- szczypiorek, koperek
Przepis na jajka w sosie:
Krok 1.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, czysto obrać.
- W miseczce wymieszać śmietanę, majonez i chrzan, doprawić solą i cukrem.
Krok 2.
- Jajka ułożyć na głębszym półmisku, odcinając nieco białka wzdłuż jajek, aby jajka pewnie leżały na podstawie i nie zsuwały się. Oblać sosem. Można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
- rzodkiewki oczyścić i pokroić w kostkę. Pora umyć starannie i pokroić w krążki. Rzodkiewkami i porami udekorować porcje. Jeżeli zamiast pora używamy do dekoracji sałatę, należy umyć ją starannie, otrząsnąć z wody, listki przeciąć wzdłuż na połowę i podsunąć pod jajka. Każdą porcję posypać drobno posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Jajka w sosie podawać z pieczywem, surówkami z warzyw i sałatami.
Smacznego :)
![]() |
Jajka w śmietanie z majonezem i chrzanem. |
Prosty przepis, ale dzięki chrzanowi nabiera mnóstwa smaku. Do zrobienia na najbliższe święta :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńmajonez i chrzan - już mi nawet tego jajka nie potrzeba, żeby było smacznie ;)
OdpowiedzUsuńhaha :)
OdpowiedzUsuń