Ryż libański z makaronem vermicelli i orzechami
/
0
![]() |
Ryż po libańsku. |
Ryż z makaronem i orzechami po libańsku.
Ryż po libańsku to bardzo proste, wegańskie danie wykonane z zaledwie trzech składników: makaronu vermicelli, ryżu i oliwy z oliwek. Do ryżu można dodać trochę podprażonych orzeszków piniowych - smak będzie niesamowity!
![]() |
Ryż libański z makaronem i orzechami. |
Klasyczny ryż libański zazwyczaj składa się z połamanego na mniejsze kawałki, bardzo cieniutkiego makaronu vermicelli, długo ziarnistego ryżu oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (ewentualnie masła). Doprawiamy go jedynie odrobiną soli. Uwielbiam uzupełnić smak ryżu dodając do niego podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub ziemne niesolone.
Ryż po libańsku jest świetnym dodatkiem do wielu potraw. Oto kilka moich ulubionych, które być może i Wam się spodobają. Zobaczcie sami:
- Balsamiczne pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Makrela z grilla po indyjsku>>>
- Kokosowe stripsy z kurczaka>>>
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Curry z kurczaka i mango>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>>
- Kurczak w cytrynowym sosie po chińsku>>>
- Kurczak teriyaki>>>
Wegański libański ryż z makaronem vermicelli i orzeszkami piniowymi. Świetna śródziemnomorska przystawka i dodatek do wielu potraw.
Składniki:
- 1 kubek długoziarnistego ryżu (300ml)
- około 150g makaronu vermicelli
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- woda do gotowania - około 2,5 kubka (ten sam, co do odmierzania ryżu)
- odrobina soli morskiej
- kilka łyżek uprażonych orzeszków piniowych
Mój ulubiony, cudowny ryż kupuję w sklepie Little India >>>
Jak ugotować ryż:
Krok 1.
- Odmierzyć odpowiednią ilość ryżu i starannie przepłukać. Następnie zalać ryż zimną wodą i moczyć przez około 20 minut, aż ziarenka dadzą się łatwo przełamać w pół. Ryż, którego ja używam nie wymaga moczenia - wystarczy jedynie krótko go przepłukać.
- W garnku z grubym i nieprzywierającym dnem rozgrzać oliwę z pierwszego tłoczenia. Wsypać połamany na mniejsze kawałeczki makaron vermicelli. Makaron smażyć, cały czas mieszając, aż stanie się złocisty (nie można go przypalić - niestety wtedy nie można go już wykorzystać i trzeba będzie zacząć od nowa).
- Do makaronu dodać osączony ryż, smażyć razem cały czas mieszając, kilka minut, aż wszystkie ziarenka ryżu pokryte będą oliwą.
krok 2.
- Do garnka wlać wodę, dodać odrobinę soli i doprowadzić do wrzenia, przykryć garnek, ogień zmniejszyć do minimum i gotować powoli przez 8 minut. Zdjąć z ognia, nie odkrywać garnka! Pozostawić na kolejne 10-12 minut (w zależności od gatunku ryżu). Po tym czasie ryż przemieszać widelcem.
Gotowy ryż przełożyć na półmisek i wymieszać z orzeszkami. Ryż nie powinien być kleisty. Dobrze jest odparować go przez kilka minut zanim zostanie podany. Do ryżu można dodać posiekaną kolendrę oraz nasiona kuminu. Zamiast makaronu vermicelli można użyć zwykłego pszennego makaronu typu niteczki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz