Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Babka ponczowa z białą czekoladą i migdałami

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Babka ponczowa z białą czekoladą.

Babka ponczowa

     Miękka jak poduszeczka,  puszysta i idealnie wilgotna babka ponczowa nasączona rumem i sokiem z cytryny. Babka z polewą z białej czekolady i prażonymi płatkami migdałów. To ciasto zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem.  Przygotuj je na Wielkanoc i wywołaj uśmiech na twarzach swoich bliskich :)

  • Babka ponczowa z białą czekoladą jest efektowna i od lat zdobywa uznanie gości.
  • Ma wspaniały smak i łatwo się ją przygotowuje.
  • Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole!

babka wielkanocna
Babka wielkanocna

Oto kilka innych, wypróbowanych przepisów na Wielkanoc, które mogą Ci się spodobać:

Babka ponczowa z białą czekoladą składniki:

  • 3 szklanki przesianej mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 4 jajka (oddzielić żółtka od białek. Ubić pianę z białek)
  • 130g miękkiego masła
  • 50g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa
Poncz:
  • około 3/4 szklanki białego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 30g rumu
  • około 1,5 szklanki wody
Polewa czekoladowa:
  • 200g dobrej białej czekolady
  • 50g śmietanki do deserów 30% lub 36%
  • Migdały w płatkach uprażone na suchej patelni do dekoracji
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Babka ponczowa przepis:



Krok 1.
  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 3 łyżki mąki, trochę mleka i zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2.
  • Masło utrzeć na puszystą masą, dodając kolejno żółtka i pozostały cukier. Następnie włożyć rozczyn, ucierać dalej, dodając po trochę mleka i mąki. Ciasto powinno być rzadkie, aby dało się wyrabiać łyżką. Dodać pianę z białek, esencję waniliową i szczyptę soli. Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie, lśniące i zawierać dużo pęcherzyków powietrza.
Krok 3.
  • Przygotować 1 lub 2 formy do pieczenia babki (w zależności od dysponowanej wielkości). Formę posmarować masłem albo olejem i oprószyć mąką - napełniać ciastem do połowy i odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość)
  • Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec przez 50-60 minut lub do tzw. "suchego patyczka". 
Krok 4.
  • Przyrządzić poncz: wodę zagotować z cukrem, gdy ten całkowicie się rozpuści, zestawić z ognia i lekko przestudzić. Następnie wlać sok z cytryny oraz rum i wymieszać.
Krok 5.
  • Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, lekko schłodzić i wyjąć ostrożnie z formy. Gdy ostygnie nakłuć patyczkiem w wielu miejscach i nasączyć ponczem.
Krok 6.
  • Przyrządzić polewę z białej czekolady: pokruszoną, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Polewę wylać na upieczoną babkę. Jeszcze nie stężałą polewę udekorować migdałami.

Mam nadzieję, że przepis na babkę ponczową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Babka ponczowa z białą czekoladą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger