Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Jajka faszerowane pieczarkami i chrzanowym serkiem

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Jajka faszerowane pieczarkami.

Jajka faszerowane pieczarkami


    Najlepsze jajka faszerowane pieczarkami, cebulką, kremowym serkiem chrzanowym, majonezem i posiekanym koperkiem. Jajka faszerowane są szybkie i proste w przygotowaniu. Nadzienie można doprawić według własnego uznania - można dodać więcej przypraw i własnych dodatków. Farszu może odrobinę zostać - fantastycznie smakuje do kanapek z dodatkiem szynki i kiszonego ogórka!
  • Jajka faszerowane pieczarkami to efektowna przystawka na Wielkanoc, przyjęcie rodzinne lub spotkanie ze znajomymi.
  • Idealny farsz z pieczarkami i kremowym serkiem z dodatkiem chrzanu to gwarancja niesamowitego smaku.
  • Łatwy i wypróbowany przepis.

jajka faszerowane
Jajka faszerowane.

Jajka faszerowane


     To całkowicie klasyczny przepis na jajka faszerowane, można je jednak przygotować na milion sposobów. Świetnie smakują z dodatkiem chrupiącego boczku, pokrojonych drobniutko ogórków kiszonych lub papryką. Ułożone na talerzu i udekorowane posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub rzeżuchą zaspokoją nie tylko apetyt, ale ucieszą także wzrok.

Oto kilka innych przepisów na jajka, które mogą Ci się spodobać:

Jajka faszerowane pieczarkami


Jajka faszerowane pieczarkami to smakowity i szybki pomysł na przekąskę - zobacz składniki i przyprawy potrzebne do ich przygotowania:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kremowego serka śmietankowego z chrzanem
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 gałązki koperku (bez łodyżek, same piórka)
  • 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta cayenne
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, sok z cytryny do smaku
dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek, kiełki, rzeżucha do dekoracji jajek faszerowanych

Jajka faszerowane pieczarkami przepis


Krok 1.
  • Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół i ostrożnie wyjąć żółtka.
  • Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn z małymi oczkami.
  • Cebulkę obrać i bardzo drobno posiekać.
  • Gałązki koperku drobno posiekać.
Krok 2.
  • Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulkę i podsmażyć chwilę. Gdy zmięknie dodać starte pieczarki, smażyć razem, aż cebulka i pieczarki będą gotowe i cała woda spod pieczarek odparuje. Doprawić do smaku solą i sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu - odstawić na bok do wystudzenia.
Krok 3.
  • W tym czasie do miseczki włożyć ugotowane żółtka jajek, rozetrzeć widelcem, dodać kremowy serek śmietankowy z chrzanem, majonez, koperek, paprykę, cayenne i wymieszać starannie na gładką pastę. W razie konieczności można dodać odrobinę gęstej śmietany lub jogurtu greckiego. 
  • Do powstałego farszu dołożyć wystudzone pieczarki, wymieszać razem i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Krok 4.
  • Wydrążone połówki ugotowanych jajek ułożyć na talerzu, nałożyć przygotowany farsz z pieczarek i udekorować świeżymi ziołami. 
Pozostały farsz to doskonały dodatek do kanapek z szynką i ogórkiem kiszonym.

Mam nadzieję, że przepis na jajka faszerowane pieczarkami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)


Miłego gotowania!

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger