Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty

 

bigos staropolski
Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty.

Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty

     Bigos staropolski z kiszonej i słodkiej kapusty to prawdziwy klasyk polskiej kuchni. To danie, które kojarzy się z długimi jesienno-zimowymi wieczorami i ciepłym domem. Przygotowanie bigosu wymaga odrobinę pracy, ale efekt końcowy z pewnością zrekompensuje nam wysiłek.

    Bigos staropolski to danie, które  z pewnością zadowoli niejednego smakosza. Jego bogaty smak i aromat sprawią, że chętnie będziemy do niego wracać o każdej porze roku. Bigos przygotowany z kiszonej i słodkiej kapusty, na wędzonym boczku i pieczonym mięsie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos staropolski.

Bigos staropolski

     Bigos to jedno z najbardziej kultowych dań kuchni polskiej. To aromatyczne danie z mięsem, kiszonej i słodkiej kapusty oraz przyprawami, idealne o każdej porze roku. Oto przepis na bigos staropolski, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni.

Składniki:

  • 1kg  kiszonej kapusty
  • 1 kg słodkiej kapusty, poszatkowanej
  • 250g tłustego boczku wędzonego
  • 1 posiekana cebula
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • około 500-750g różnych rodzajów mięsa pieczonego (np. kura, wieprzowina, wołowina, królik)
  • 250g kiełbasy wiejskiej
  • po 1 łyżeczce suszonego majeranku i tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 1/2 -1 szklanka czerwonego wina


Przygotowanie

Krok 1.
  • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano w garnku na bigos, dodać posiekaną cebulę, smażyć razem, aż cebula zmięknie i lekko się zarumieni. Do garnka dodać kiszoną oraz słodką kapustę, liście laurowe, ziele angielskie - zalać wodą, aby kapusta była zaledwie nią przykryta i gotować na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka (3-4 godziny)
  • W międzyczasie do garnka dodać kawałki pieczonego mięsa : drobiu, wszelkiej pieczonej zwierzyny i pokrojone kawałki pieczeni wołowej. Następnie dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki, majeranek, tymianek oraz koncentrat pomidorowy - wymieszać wszystko razem i dusić na wolnym ogniu, mieszać od czasu do czasu i jeżeli potrzeba podlać odrobiną wody, aby bigos się nie przypalił. 
  • Kiedy kapusta będzie już zupełnie miękka, posolić, popieprzyć, dodać cukru do smaku, a przed podaniem wlać czerwone wino. Bigos dobrze wymieszać, chwilę poczekać, aż przejdzie smakiem i aromatem wina. Gotowy bigos wyłożyć na półmisek lub do wazy i podać bardzo gorący

    Bigos staropolski to danie, które samo w sobie jest bardzo sycące i pełne smaku, ale można je podać w towarzystwie kilku dodatków, które idealnie dopełnią jego smak. Tradycyjnie bigos podaje się z:

  • chlebem - najlepiej klasycznym, chrupiącym chlebem, który świetnie komponuje się z kwaśnym smakiem bigosu;
  • ziemniakami - gotowanymi, duszonymi lub smażonymi. Ziemniaki to dodatek, który uzupełni smak bigosu.
 Podając bigos warto pamiętać, że jest to sycące danie, które zaspokoi głód nawet największych łasuchów. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, a jego aromat i smak na długo pozostaną w naszej pamięci.

Oto kilka innych przepisów na obiad, które mogą Ci się spodobać:


www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos staropolski.


Bigos

Bigos to jedno z najstarszych dań kuchni polskiej, które pojawiło się na naszych stołach już w średniowieczu. Początkowo był to prozaiczny posiłek jedzony przez chłopów, składający się z kiszonej kapusty i różnych mięs. Z biegiem czasu przepis na bigos ulegał modyfikacjom i urozmaiceniom, a do oryginalnego przepisu zaczęto dodawać coraz więcej składników, takich jak grzyby, suszone śliwki.

W czasach staropolskich bigos był jednym z ulubionych dań szlachty. Podobno na polskim dworze królewskim w XVIII wieku podawano nawet 40 rodzajów bigosu. warto też wspomnieć, że bigos był jednym z podstawowych dań armii polskiej, serwowanym żołnierzom podczas kampanii wojennych.

Bigos staropolski to przede wszystkim kiszona i słodka kapusta, które tworzą bazę do tego dania. W tradycyjnym przepisie można użyć  kiszonej i słodkiej kapusty w proporcji 1:1. Oprócz tego potrzebujemy różnych rodzajów mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, dziczyzna lub drób. Do przypraw należą kminek, tymianek, majeranek, a także sól i pieprz. Bigos można urozmaicić dodając do niego suszone grzyby, śliwki lub pieczarki.


Mam nadzieję, że przepis na staropolski bigos z kiszonej i słodkiej kapusty spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger