Liczba gości w ciągu ostatniego roku

ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ - łatwy, wypróbowany przepis na żurek z jajkiemi i kiełbasą

www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą.

Żurek z białą kiełbasą


    Prawdziwy, tradycyjny żurek z białą kiełbasą jest gęsty i odpowiednio kwaśny w smaku. Oto mój, wypróbowany przepis na aromatyczny żurek na zakwasie pszennym, doprawiony majerankiem, tartym chrzanem, czosnkiem oraz nasionami kopru, zabielany śmietaną. Dodatek śmietany nie jest tu konieczny, ale ja bardziej jednak lubię żurek ze śmietanką.
   

Żurek


    Żurek to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa. Należy jednak pamiętać o ważnej rzeczy. Aby żur wyszedł odpowiednio kwaśny, gęsty i pyszny potrzebny jest dobry zakwas. Najlepszy żurek pachnie zakwasem, czosnkiem i majerankiem. Podany z dodatkiem białej kiełbasy, jajkiem ugotowanym na twardo albo ziemniakami jest pyszny, sycący i zdobywa podniebienia wielu smakoszy.



żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą.



Żurek z białą kiełbasą


        Zbliżają się święta wielkanocne. Przy okazji tego przepisu, podpowiadam jak zrobić domowy zakwas na żurek. Wystarczy na kilka dni przed świętami nastawić w słoiku zakwas na żurek i mieć własny, pyszny zakwas na żurek.

Żurek z białą kiełbasą można podać z ziemniakami, albo kromką świeżego pieczywa.  Do zupy w czasie gotowania można dodać także ząbek czosnku. Dodatek śmietanki sprawia, że żurek jest delikatniejszy w smaku. Możesz dostosować jej ilość do smaku, albo też całkowicie pominąć ten składnik.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Żurek z białą kiełbasą.


Składniki i przyprawy na 3 litry żurku:

  • ok. 2 litry wywaru z mięsa i kości
  • 500g białej kiełbasy
  • 1,5 - 2 szklanki dobrego zakwasu pszennego na żurek
  • 2 płaskie łyżki suszonego majeranku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego i ew. listek laurowy
  • 1 płaska łyżka tartego chrzanu ( jeżeli ze słoiczka to nieco więcej)
  • sól, pieprz, nasiona kopru do smaku
  • ok. 100ml śmietanki 30% 

Dodatki do żurku:

  • jajka ugotowane na twardo ( po 1 na porcje)
  • świeży chleb albo ziemniaki oddzielnie ugotowane i okraszone zrumienioną cebulką i boczkiem
  • ugotowana oddzielnie kasza jęczmienna albo pęczak
  • ugotowana oddzielnie gruboziarnista fasola

Przepis na żurek:


Krok 1.
  • wywar z mięsa i kości przecedzić
  • majeranek przesiać przez gęste sito
  • kiełbasę umyć
  • czosnek rozetrzeć z solą
  • rozmieszać zakwas z mąką
Krok 2.
  • Wywar z mięsa i kości zagotować, włożyć do niego białą kiełbasę i zaparzać bez gotowania 20-30 minut - następnie wyjąć i wyporcjować.
  • Do wrzącego wywaru wlać rozmieszany zakwas na żur, dodać ziele, czosnek roztarty z solą, nasiona kopru i majeranek. Żur zagotować, włożyć na powrót białą kiełbasę, doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym chrzanem. Na koniec żurek można zabielić śmietaną.
Żurek podawać wkładając do każdej porcji 1-2 kawałki kiełbasy i jajko ugotowane na twardo.
Do żurku można podawać oddzielnie ugotowane na sypko ziemniaki, gruboziarnistą fasolę, kaszę lub pieczywo. 

Oto kilka innych przepisów wielkanocnych, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

żurek z białą kiełbasą
Żurek z białą kiełbasą.

4 komentarze:

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger