RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa
Lekkie i puszyste jak chmurka racuszki drożdżowe. |
Wypróbowany przepis, składniki i przyprawy na racuszki drożdżowe z jabłkami.
Przepis na pyszne, delikatne i pulchne w środku, a z wierzchu chrupiące, racuszki drożdżowe z jabłkami. Racuszki po usmażeniu pozostają puchate i mięciutkie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem i w takiej wersji jemy je najczęściej. Chociaż w sezonie letnim, kiedy pod dostatkiem świeżych owoców, racuszki często zajadamy np. z truskawkami i śmietanką. Absolutna rewelacja!
Racuszki świetnie nadają się na piknik - nawet, kiedy wystygną, smakują wyśmienicie ( a może nawet jeszcze lepiej ;)
Zobaczcie łatwy przepis na racuszki drożdżowe z jabłkami. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go:) Polecam.
Racuchy drożdżowe z jabłkami jak u babci. |
Oto składniki na racuszki drożdżowe z jabłkami:
- 2 jabłka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- ok. 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki masła
- 20g świeżych drożdży
- tłuszcz do smażenia
dodatki do racuszków drożdżowych:
- cukier puder
- bita śmietana
- świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny
- dżemy owocowe i konfitury
Puszyste i chrupiące racuchy drożdżowe . |
Oto przepis na racuchy drożdżowe :
Krok 1.
- jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i po chwili odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku. Starte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym, przykryć i odstawić na chwilę.
Krok 2.
uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Drożdże rozetrzeć w większej miseczce z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki pszennej, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni.
Krok 3.
- Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4.
- Na patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie.
- Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku.
Racuchy drożdżowe posypać cukrem pudrem i podawać z owocami, śmietanką, ulubionymi dżemami lub konfiturami owocowymi.
Smacznego :)
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. |
Najlepsze racuchy drożdżowe - wypróbowany przepis. |
Uwielbiam :) u mnie w domu chyba nigdy się nie robiło racuchów na drożdżach. Zawsze chodzimy na skróty i dodajemy proszek do pieczenia, ale i tak są pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńi do tego jeszcze rozgnieciony banan *-*
OdpowiedzUsuń:D
Usuń