Liczba gości w ciągu ostatniego roku

RACUSZKI DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI - smak dzieciństwa

www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami to klasyczna, polska potrawa, która z pewnością kojarzy się wielu osobom ze smakiem i aromatem dzieciństwa. Są to placuszki, których ciasto jest robione na drożdżach, a do jego składników dodaje się jabłka, które nadają im charakterystycznego smaku.

     Racuchy drożdżowe z jabłkami to idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek, ale sprawdzą się też jako deser. Ich przygotowanie jest proste i zajmie Ci zaledwie godzinę czasu. Te puszyste placuszki z pewnością zachwycą swoim aromatem i smakiem niejednego łasucha. Polecam przepis wszystkim miłośnikom słodkich smaków!




www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami


        Racuchy drożdżowe z jabłkami to popularna i smaczna potrawa, która sprawi, że każde śniadanie będzie pyszne i aromatyczne. Przygotowanie racuszków jest proste i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Poniżej przedstawiam przepis krok po kroku, jak przygotować te pyszne placki na bazie drożdży i jabłek.



Oto składniki na racuszki drożdżowe z jabłkami:
  • 2 jabłka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki masła
  • 20g świeżych drożdży
  • tłuszcz do smażenia

dodatki do racuszków drożdżowych:

  • cukier puder
  • bita śmietana
  • świeże owoce : truskawki, jagody, porzeczki, maliny
  • dżemy owocowe i konfitury

racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Oto przepis na racuchy drożdżowe :

Krok 1.
  • jabłka obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i po chwili odcisnąć dokładnie z nadmiaru soku. Starte jabłka wymieszać z cukrem waniliowym, przykryć i odstawić na chwilę.
Krok 2.

uwaga: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Drożdże rozetrzeć w większej miseczce z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki pszennej, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasnożółtą masę, a białka ubić na sztywną pianę. Masło rozpuścić na patelni.
Krok 3.
  • Do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, roztopione (nie gorące!) masło oraz ubite białka. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukarzą się pęcherzyki powietrza, następnie dodać starte jabłka (jeżeli potrzeba, to jeszcze raz odlać i odcisnąć sok z jabłek), całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4.
  • Na patelni lekko rozgrzać ok. 0,5cm warstwę tłuszczu, nabierać ciasto łyżką i kłaść na patelnię. Smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony na rumiano. Racuszki przewracać na drugą stronę, dopiero kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki powietrza, a ciasto z wierzchu lekko się zetnie.
  • Usmażone racuchy z jabłkami osączać na papierowym ręczniku. 
Racuchy drożdżowe  posypać cukrem pudrem i podawać z owocami, śmietanką, ulubionymi dżemami lub konfiturami owocowymi.

Racuchy drożdżowe

     Warto pamiętać, że kluczem do uzyskania idealnych racuchów drożdżowych z jabłkami jest odpowiednia temperatura oleju oraz odpowiednia konsystencja ciasta. Jeśli chcemy wzbogacić smak racuchów, możemy dodać do ciasta cynamon lub gałkę muszkatołową. Możemy również zastąpić jabłka innymi owocami, takimi jak truskawki, borówki czy gruszki. Możliwości jest wiele, a smak i aromat zawsze będą wyjątkowe.

     Podsumowując, racuchy drożdżowe z jabłkami to doskonały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie, podwieczorek, kolację albo deser. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt zawsze jest zachwycający. Warto wypróbować ten przepis i delektować się smakiem dzieciństwa zw domowym zaciszu.


Oto kilka innych przepisów na placki i racuchy, które mogą Ci się spodobać:


Mam nadzieję, że przepis na racuchy drożdżowe z jabłkami spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj:)

Miłego gotowania!


www.e-ksiazkakucharska.pl
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Najlepsze racuchy drożdżowe - wypróbowany przepis.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam :) u mnie w domu chyba nigdy się nie robiło racuchów na drożdżach. Zawsze chodzimy na skróty i dodajemy proszek do pieczenia, ale i tak są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i do tego jeszcze rozgnieciony banan *-*

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger