piątek, 11 grudnia 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 

Klasyczna pozycja na wigilijnym stole. Tradycyjnie  podajemy je do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Lepienie uszek zajmuje sporo czasu, jednak warto się poświęcić :)

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 

Polecam przepis na uszka z grzybami!


SKŁADNIKI:
  • kapelusze borowików ugotowane w wywarze
  • cebula
  • płaska łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartej bułki
ciasto:
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • surowe żółtko
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól (do wody na gotowanie uszek)
  • łyżka oleju
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". 

Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Smacznego :) 







Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania