piątek, 11 grudnia 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

USZKA Z GRZYBOWYM FARSZEM 

Klasyczna pozycja na wigilijnym stole. Tradycyjnie  podajemy je do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Lepienie uszek zajmuje sporo czasu, jednak warto się poświęcić :)

Przepis na czerwony barszczyk znajdziecie tutaj>> 

Polecam przepis na uszka z grzybami!


SKŁADNIKI:
  • kapelusze borowików ugotowane w wywarze
  • cebula
  • płaska łyżeczka masła
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tartej bułki
ciasto:
  • szklanka mąki
  • szczypta soli
  • surowe żółtko
  • łyżka oliwy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól (do wody na gotowanie uszek)
  • łyżka oleju
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz: ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut, aby "odpoczęło". 

Krok 3.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy 2 cienkie placki, kroimy kwadraty o boku 3cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zlepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca.
Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej, z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszmy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
  Po wyjęciu uszek łyżką cedzakową można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, aby się zbyt mocno nie skleiły.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Smacznego :) 







Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE