Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Uszka z grzybami


uszka z grzybami
Uszka z grzybami.

Uszka z grzybami

     Najlepszy przepis na pyszne, mięciutkie uszka z grzybami, które rozpływają się w ustach.  Uszka są naprawdę proste do zrobienia. Grzyby wystarczy ugotować, podsmażyć cebulę i wszystko razem zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego

  • uszka z farszem grzybowym z suszonych borowików
  • dobrze doprawione nadzienie i rozpływające się w ustach, delikatne ciasto pierogowe
  • zobacz jak przechowywać i mrozić pierogi

Uszka z grzybami

     Farsz do uszek z grzybami można także przygotować z suszonych podgrzybków, a także ze świeżych grzybów np. pieczarek. Świeży grzyby należy podsmażyć z cebulą i odparować nadmiar wody. Wszystko razem zmielić i doprawić do smaku.

Oto składniki i przyprawy na uszka z grzybami:

Na farsz grzybowy do uszek:

  • około 80g suszonych grzybów leśnych
  • 2 posiekane cebule
  • 1-2 listki laurowe
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła lub oliwy

Ciasto pierogowe na uszka z grzybami:

  • 270g mąki pszennej
  • około 150g ciepłego mleka i wody (pół na pół)
  • 1 małe jajko (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Ciasto na pierogi łatwo jest zrobić "na oko". Dokładny przepis nie jest tu ważny - jeżeli ciasto jest za twarde trzeba dolać wody lub mleka, jeśli zbyt mokre - dosypać mąki. Po przygotowaniu ciasta, przykrywam je większą miseczką i odstawiam na około 10 minut. Ciasto pierogowe staje się elastyczne, odpowiednio miękkie i łatwo się wałkuje. Do ciasta można dodać również 2 łyżeczki oliwy - efekt będzie podobny.

Uszka z grzybami przepis


Oto przepis na uszka z grzybami do barszczu wigilijnego

Krok 1.
  • Suszone grzyby starannie umyć (jeżeli trafiły nam się opiaszczone grzybki, to namoczyć je wcześniej w chłodnej wodzie przez kilka godzin. W tym czasie piasek opadnie na dno naczynia).
  • Oczyszczone grzyby włożyć do garnka razem z zielem angielskim, ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym, zalać wodą, ugotować do miękkości i odcedzić.
  • W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulkę, dodać odcedzone i ugotowane grzyby i wszystko razem jeszcze przesmażyć kilka minut.
  • Grzyby wraz z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
Krok 2.
  • Z podanych składników na ciasto pierogowe zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować w kulę, przykryć miseczką i odstawić na około 10 minut.
Krok 3.
  • Lepienie uszek: ciasto na pierogi bardzo cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku około 3cm (można też wykrawać kółeczka np. literatką). Farsz grzybowy włożyć do woreczka foliowego, odciąć jeden róg, następnie nakładać porcje farszu wyciskając go z woreczka. Farsz można także nakładać łyżeczką. Zalepić uszka i układać na oprószonej mąką stolnicy, przykryć czystą ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
Krok 4.
  • Gotowanie uszek z grzybami: w dużym garnku zagotować wodę, posolić. Uszka z grzybami gotujemy w niewielkich porcjach przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane uszka, łyżką cedzakową ostrożnie wyjmować z wody. 

Uszka wigilijne

     Przygotowane uszka można mrozić surowe lub ugotowane. Surowe uszka układam na deseczce posypanej sporą ilością mąki, tak aby nie stykały się ze sobą i wkładam do zamrażarki. Po kilku godzinach, dobrze zamrożone uszka przekładam do woreczka. Gotuję je tak samo jak surowe uszka, wrzucając je od razu na wrzącą wodę w niedużych porcjach, aby temperatura wody mocno się nie obniżyła. Mrożenie ugotowanych uszek jest bezpieczniejsze, ale to też trochę więcej pracy - trzeba je dwa razy gotować ;)

Mam nadzieję, że przepis na uszka wigilijne spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Oto top 8 najlepszych przepisów na Święta, które mogą Ci się spodobać:

Uszka z grzybami.

Przepis zaktualizowany.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger