środa, 19 lipca 2017

najlepsza domowa zupa jarzynowa

LETNIA ZUPA JARZYNOWA


Zupa jarzynowa z młodych warzyw - przepis krok po kroku.



Fantastyczna, letnia zupa przygotowana na delikatnym bulionie drobiowym z mnóstwem kolorowych, młodych warzyw wprost z ogródka. Podajemy ją ze śmietanką i jajkiem na twardo, obficie posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.


Polecam przepis, ulepszajcie go :)

Buziaki! K.K.


SKŁADNIKI:
  • ok. 2 litry lekkiego bulionu drobiowo-warzywnego
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 4-5 płaskich łyżek ryżu
  • 2 młode, średnie ziemniaki
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • 1/2 małej główki kalafiora (podzielonej na niewielkie różyczki)
  • 3 młode marchewki
  • 1 niewielka, młoda pietruszka + kilka listków natki
  • 1 młoda cebulka
  • 1 duży, mięsisty pomidor , obrany, pozbawiony nasion i pokrojony w kostkę
  • pęczek posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku ( + Wasze ulubione przyprawy, ewentualnie )
dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo do podania
  • gęsta kwaśna śmietana do podania
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy umyte skrzydełka z kurczaka ( jeżeli potrzeba to po chwili zbieramy z powierzchni 'szumowiny'), wsypujemy ryż - powoli gotujemy.

Krok 2.
Przygotowujemy warzywa: fasolkę kroimy na kawałeczki, ziemniaki obieramy i kroimy w niewielką kostkę, obraną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn (na dużych oczkach) - tak przygotowane jarzyny wraz z różyczkami kalafiora dodajemy do gotującego się bulionu i dalej powoli gotujemy (ok. 10 minut).

Krok 3.
Cebulkę siekamy i szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem szczypty soli oraz cukru, dodajemy pokrojonego pomidora, chwilę smażymy i dodajemy do zupy - gotujemy do momentu, kiedy wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane!

Na koniec z zupy wyjmujemy skrzydełka - oddzielamy mięsko od kości i dodajemy go zupy.

Gorącą zupę podajemy z gęstą śmietanką i jajkiem ugotowanym na twardo, posypujemy posiekanym koperkiem oraz natką pietruszki i gotowe!

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 19, 2017 9 comments

9 komentarzy:

  1. musi być pyszna. uwielbiam młodziutkie warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, ulepsz przepis i daj znac jak wyszło:) pięknie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. zdecydowanie moje smaki. Tylko jajko jakoś mi nie pasuje, ale nie jestem zbyt jajeczna to może dlatego

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam wczoraj na obiad :) tylko zamiast bulionu z kury dałam czysto warzywny, bo nie lubię "mięsnych" zup. Przepis super, wszyscy zajadali ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie cieszę się, kiedy ktoś z was Kochani znajdzie u mnie coś wartego wypróbowania...dziękuję pięknie za komentarz, buziaki wielkie... K.K

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne