Kapuśniak domowy
       /  
0
![]()  | 
| Kapuśniak domowy. | 
Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty.
Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem.
Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku.
Oto kilka innych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać:
- Rosół z indyka - najsmaczniejszy przepis>>>
 - Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>>
 - Zupa jarzynowa ze śmietaną>>>
 - Zupa buraczkowa>>>
 - Zupa kalafiorowa z serem>>>
 - Zupa tajska Tom yum z kurczakiem>>>
 - Krupnik z kaszy jęczmiennej na żeberkach>>>
 - Prawdziwy rosół z kury>>>
 - Kapuśniak z kiszonej kapusty>>>
 - Żur staropolski na wiejskiej kiełbasie>>>
 
Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak:
- około 300g wędzonych żeberek wieprzowych
 - pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać i pokroić na mniejsze kawałki
 - 500g kiszonej kapusty, odciśniętej
 - 1 duża cebula, posiekać
 - kopiasta łyżka smalcu ze skwarkami
 - około 300g ziemniaków, obrać i pokroić w kostkę
 - sól, pieprz, kminek do smaku
 - liść laurowy i ziele angielskie do wywaru (ewentualnie)
 
Przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty:
Krok 1.
- Wędzone żeberka opłukać, włożyć do garnka wraz z oczyszczoną włoszczyzną, zalać wodą i ugotować wywar.
 - Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminek i szybko obgotować na silnym ogniu bez przykrycia (w oddzielnym garnku.
 
Krok 2.
- Ugotowany wywar z żeberek przecedzić, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości (powinny być lekko rozgotowane).
 - Na patelni stopić tłuszcz ze skwarkami i podsmażyć na rumiano posiekaną cebulkę.
 - Obrać mięso od kości.
 
Krok 3.
- Wywar z ziemniakami połączyć z ugotowaną kiszoną kapustą, zrumienioną ze skwarkami cebulą oraz mięsem obranym z kości. Kapuśniak posolić, dodać świeżo zmielonego, czarnego pieprzu i ewentualnie tymianku.
 
Gotowy domowy kapuśniak na wędzonych żeberkach przelać do wazy. Podawać z chlebem lub ugotowanym żółtym grochem.
Mam nadzieję, że przepis na domowy kapuśniak spodoba się Tobie i twojej rodzinie :) Korzystaj z niego i ulepszaj go koniecznie 😊
Miłego gotowania! :)






Brak komentarzy:
Prześlij komentarz