Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską

 

pierogi chińskie
Pierogi chińskie.

Pierogi chińskie

    Klasyczne pierogi chińskie z soczystym nadzieniem z wieprzowiną i kapustą pekińską w bardzo delikatnym i mięciutkim cieście z mąki pszennej - łatwe do zrobienia i smakują fantastycznie. 

Wszystko czego potrzeba do nadzienia na pierożki chińskie to:

  • mielona wieprzowina, najlepiej o wysokiej zawartości tłuszczu
  • kapusta pekińska, bardzo drobno ręcznie posiekana. Kapustę dodajemy do mięsa bezpośrednio przed lepieniem pierożków. Wcześniej zasypujemy ją odrobiną soli i odstawiamy aby puściła sok, który odlewamy i mocno odciskamy kapustę.
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • imbir
  • lekki sos sojowy, olej sezamowy, przyprawa chińska 5 smaków albo pieprz syczuański 

Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.


Ciasto na chińskie pierożki


ciasto na chińskie pierożki
Ciasto na chińskie pierożki



Aby przygotować ciasto na chińskie pierożki wystarczy zwykła mąka pszenna i woda. Stosunek mąki do wody wynosi 2:1 wagowo. Aby zrobić około 30 pierożków potrzeba:

  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

Początkowo ciasto jest średnio twarde, jednak po odpoczynku stanie się delikatne i mięciutkie. Przygotowanie ciasta na pierożki jest dość proste. Wystarczy połączyć mąkę i wodę a następnie ugniatać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut. Następnie ponownie zagnieść, przenieść do miseczki, przykryć i pozostawić na kolejne 60 minut do odpoczynku. Po tym czasie ciasto stanie się mięciutkie i delikatne. Łatwo się wałkuje na bardzo cienkie placki.




Pierożki chińskie - składniki


Nadzienie:
  • 250g mielonej wieprzowiny
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej, bardzo drobno posiekana
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki lekkiego, jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
Ciasto na pierożki:
  • 250g mąki pszennej
  • 130g letniej wody

Pierożki chińskie przepis:


Krok 1.
  • Do miski wsypać mąkę, mieszając cały czas, stopniowo dolewać wodę - mieszać aż mąka wchłonie całą wodę. Następnie zagnieść ciasto rękoma, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i odstawić na następne 60 minut, aby odpoczęło.
Krok 2.
  • W tym czasie przygotować farsz na pierogi chińskie: bardzo drobno posiekaną kapustę pekińską nasolić, odstawić aby puściła sok, przelać wodą i bardzo starannie odcisnąć. Mięso mielone włożyć do miski, dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorkiem, przyprawy, kapustę pekińską, olej sezamowy i sos sojowy - wymieszać bardzo dokładnie, aby nie było grudek mięsa. Nadzienie powinno być gładkie, bardzo dobrze wyrobione.
nadzienie na pierożki chińskie
Nadzienie na pierożki chińskie.

Krok 3.
  • Ciasto na pierożki podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na bardzo cienki placek, pozostałe przykryć czystą ściereczką, aby ciasto nie wysychało. Wykrawać około 9cm średnicy placuszki. Można także przygotować wałek grubości cygara, pokroić w poprzek na kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i każdy rozwałkować na cieniutki placuszek.
  • Na każdy krążek położyć łyżeczkę farszu, zlepić starannie pierożki i odkładać na posypanym mąką blacie.
  • Chińskie pierożki można ugotować w garnku z wodą lub na parze. W garnku z wodą gotujemy około 10 minut od momentu, gdy pierożki wypłyną na powierzchnię wody, na bardzo małym ogniu! Pierożki na parze także gotujemy przez 10 minut. Pierożki nie powinny się ze sobą stykać, najlepiej ułożone na liściach kapusty pekińskiej. 

Ugotowane pierożki podajemy z ulubionym sosem np. sosem na bazie chili i czosnku, może być ocet ryżowy. Posypujemy nasionami sezamu oraz posiekanym szczypiorkiem. Pierożki chińskie najlepiej smakują podane zaraz po ugotowaniu. W środku wypełnione są niezwykle pysznym rosołem, są mięciutkie, soczyste i delikatne.


pierogi chińskie
Pierogi chińskie.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pierogi chińskie

www.e-ksiazkakucharska.pl


Oto kilka innych przepisów na domowe pierogi, które mogą Wam się spodobać:

chińskie pierożki
Chińskie pierożki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Chińskie pierożki.

Mam nadzieję, że przepis na pierożki chińskie spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj! :)

Miłego gotowania!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger