Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Pulpety w rustykalnym sosie pomidorowym w stylu włoskim

Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym.


 Pulpety w sosie pomidorowym

     Soczyste i delikatne domowe pulpety gotowane w prostym,  rustykalnym sosie pomidorowym z czosnkiem i oregano. Klopsiki z dodatkiem podsmażonej cebuli i natki pietruszki. Te pulpety w sosie pomidorowym to idealny, szybki i łatwy obiad!

     Niezwykle delikatne i dobrze przyprawione klopsiki gotowane są bezpośrednio w gęstym sosie pomidorowym. Można je podawać z dowolnym makaronem np. spaghetti z ziemniakami albo kaszą. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pulpety w sosie pomidorowym.

Pulpety w sosie pomidorowym

Ten domowy przepis na pulpety w sosie pomidorowym składa się z dwóch głównych części: soczystych klopsików z mięsa mielonego oraz rustykalnego sosu pomidorowego w stylu włoskim.

Oto czego potrzebujesz, aby zrobić pulpeciki i sos pomidorowy:

Pulpeciki:

  • 500g mieszanego mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 drobno posiekana i podsmażona na rumiano cebulka
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżki bułki tartej +1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania pulpecików
Składniki na sos pomidorowy do pulpetów:
  • 2 łyżki oliwy lub masła 
  • 1 mała, drobno posiekana cebulka
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • około 700ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1/3 łyżeczki sosu tabasco lub Srirracha (opcjonalnie)
  • sól, mielony pieprz i cukier do smaku
  • około 1/3 szklanki tartego parmezanu

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym


Krok 1.
  • Bułkę namoczyć w mleku, dodać suszone oregano, mieloną paprykę i wymieszać.
  • Mielone mięso wraz z podsmażoną cebulką umieścić w misce. Dodać namoczoną w mleku wraz z przyprawami bułkę tartą, jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą oraz mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić. Wilgotnymi dłońmi uformować niewielkie, okrągłe pulpeciki. Każdy obtoczyć w mące. 
  • Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i włożyć pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przełożyć na drugą stronę. Kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania klopsików. Klopsiki zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Krok 2.
  • Sos pomidorowy do pulpetów: patelnię na której smażyły się pulpeciki przetrzeć papierowym ręcznikiem, następnie dodać masło lub oliwę i rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek - zeszklić. Na patelnię wlać passatę pomidorową, wsypać suszone oregano oraz natkę pietruszki, dodać pulpety i przyprawy, zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym gotować bez przykrycia na wolnym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane. W międzyczasie kilkukrotnie potrząsnąć patelnią w celu przemieszania pulpecików.  Pod koniec gotowania wsypać tarty parmezan i wymieszać. Sos spróbować i doprawić w razie potrzeby solą, mielonym pieprzem i cukrem.
Gotowe pulpety w sosie pomidorowym możesz posypać tartym serem np. mozzarellą i zapiec w piekarniku, aż skórka stanie się złocisto brązowa i chrupiąca. 

Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na łatwy obiad, które mogą Ci się spodobać:

Miłego gotowania!

pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger