Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Zupa pomidorowa - baza do zupy na zimę

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Baza do zupy pomidorowej.

Baza do zupy pomidorowej

     Pachnąca, gęsta baza do zupy pomidorowej ze świeżych pomidorów, z marchewką, selerem, czosnkiem, papryką i ziołami. Po otwarciu podgrzewamy i gotowe! Bazę możemy rozrzedzić wywarem lub wodą i podać z makaronem albo ryżem. Świetnie nadaje się także jako podstawa sosu do makaronu.


Składniki:

  • 20 dużych, dojrzałych i mięsistych pomidorów
  • 2 duże, obrane i starte na tarce do jarzyn marchewki
  • mały korzeń selera pokrojony w kostkę
  • 1 korzeń pietruszki, obrany i starty na tarce do jarzyn
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 2 niewielkie czerwone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
  • sól do smaku
  • bazylia i tymianek (według uznania)

Krok 1.
  • Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wyciąć zieloną szypułkę i pokroić na kawałki.
  • Do garnka z grubym dnem włożyć wszystkie warzywa i zioła, podlać odrobiną wody - gotować na niewielkim ogniu bez przykrycia, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje. Zmiksować blenderem na gładki krem. Spróbować sosu i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gorącą bazę pomidorową przelać do wyparzonych słoików bądź butelek, zakręcić i zapasteryzować 20 minut. 

Oto kilka innych przepisów na domowe przetwory, które mogą Ci się spodobać:

Mam nadzieję, że przepis na bazę do zupy pomidorowej spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

2 komentarze:

  1. Anonimowy28 marca

    Ile czasu będą dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta baza do zupy świetnie się przechowuje, u mnie bez pasteryzacji, przygotowywana latem i włożona gorąca do słoików jeszcze jest ok. Przechowuję w szafce kuchennej, a więc w niezbyt chłodnym pomieszczeniu :)

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger