Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Sałatka jarzynowa

 

sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa.

Sałatka jarzynowa

    Sałatka jarzynowa to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Składa się ona z ugotowanych i pokrojonych w kostkę warzyw takich jak marchewka, pietruszka, ziemniaki, a także kiszone ogórki, niekiedy także cebula. Do tego dodaje się jajka ugotowane na twardo oraz sos, zwykle przygotowany z majonezu, jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany, oraz musztardy i przypraw.

Warto zauważyć, że sałatka jarzynowa ma wiele zalet zdrowotnych. Warzywa, z których się ją przygotowuje, są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Dzięki temu sałatka jarzynowa jest dobrym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i wpływa korzystnie na układ pokarmowy.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sałatka jarzynowa.


Sałatka jarzynowa

     Sałatka jarzynowa jest bardzo uniwersalna i można ją przygotować na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych i dostępności składników. Można dodać do niej, na przykład, kukurydzę, fasolkę szparagową czy paprykę, co nadaje jej nowych smaków i kolorów.

Sałatka jarzynowa składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki kwaszone
  • kilka marynowanych grzybków
  • mała puszka kukurydzy, osączonej z zalewy
  • mała puszka groszku zielonego, osączonego z zalewy
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki majonezu
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy np. Dijon
  • sól i pieprz mielony do smaku

Przygotowanie:

Krok 1.
  • Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować w rosole lub osolonej wodzie.
  • Przestudzone warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • W ten sam sposób rozdrobnić jabłka, wyjmując przedtem gniazda nasienne; jeśli owoce mają zdrową skórkę, można ich nie obierać. 
  • Obrane, kwaszone ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Jajka obrać, wyjąć z nich żółtka, a białka dość grubo posiekać i dodać do przygotowanych warzyw. Dodać też posiekane grzybki, kukurydzę oraz zielony groszek.
  • Żółtka rozetrzeć z musztardą,  jogurtem greckim, majonezem, przyprawiając - jeśli potrzeba - solą oraz mielonym pieprzem. 
  • Wymieszać sałatkę z przygotowanym sosem, posypać po wierzchu posiekanym świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Sałatka jarzynowa to proste i smaczne danie, które zawsze znajdzie uznanie wśród gości. Jest ona nie tylko pyszna, ale również zdrowa i wartościowa żywieniowo. Można ją podawać na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi.

Sałatka warzywa

   Sałatka warzywna to potrawa, którą można podawać na wiele sposobów i w zależności od okazji będzie się ona doskonale komponować z różnymi daniami. Poniżej przedstawiam kilka propozycji, z czym można podawać sałatkę warzywną:

  • Jako danie główne - sałatka jarzynowa może być podana jako samodzielne danie, które można urozmaicić dodając do niej kawałki pieczonego kurczaka, kawałki wędzonej ryby lub tuńczyka.
  • Z mięsem - sałatka warzywna to idealne danie dodatkowe do różnego rodzaju mięs i wędlin. Doskonale sprawdzi się  jako dodatek do schabu, pieczeni, kotletów mielonych czy pieczonej piersi z kurczaka.
  • Na kanapki - sałatkę jarzynową można wykorzystać jako pyszny i pożywny farsz do kanapek. Wystarczy rozsmarować ją na kromkach chleba i udekorować ulubionymi dodatkami, takimi jak plasterki pomidora czy kawałki ogórka.
  • Do grilla - sałatka jarzynowa to doskonały dodatek do grillowanych dań. Można ją podać jako dodatek do kiełbasek, szaszłyków czy grillowanego kurczaka.
Ostatecznie, sałatka jarzynowa to bardzo uniwersalne danie, które można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Warto eksperymentować i tworzyć własne wersje sałatki, które będą dostosowane do naszych preferencji smakowych i okoliczności.

Oto kilka innych przepisów na sałatki, które mogą Ci się spodobać:

sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa.


Sałatka jarzynowa przepis

     Sałatka jarzynowa to pyszne i pożywne danie, które świetnie nadaje się różnego rodzaju okazje, takie jak imprezy, pikniki czy obiady rodzinne. Sałatka to idealna potrawa na ciepłe dni, kiedy nie chce się zbytnio gotować. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu, a przy tym sałatka jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją podawać jako danie główne, ale również jako dodatek do mięs, wędlin lub ryb.


Mam nadzieję, że przepis na sałatkę jarzynową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Miłego gotowania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger