Pikantne skrzydełka Buffalo: przepis, jak zrobić
/
0
Skrzydełka Buffalo |
Skrzydełka Buffalo
Chrupiące skrzydełka z kurczaka Buffalo pieczone w piekarniku, z pikantnym, oryginalnym sosem Franka Red Hot i miodem. Skrzydełka Buffalo podawane z chrupiącym selerem naciowym, słupkami z marchewki o sosem z sera pleśniowego.
- Super chrupiące pieczone skrzydełka Buffalo - łatwy i wypróbowany przepis.
- Sos Buffalo to połączenie tylko 3 głównych składników: oryginalnego sosu Franka, miodu i masła.
- Skrzydełka Buffalo - fantastyczny pomysł na przekąskę, szybką kolację lub imprezę.
Chrupiące skrzydełka z kurczaka + pikantny, maślany sos Buffalo + kremowy dip z sera pleśniowego + świeży, chrupiący seler i marchewka = magiczne, przepyszne połączenie!
Więcej przepisów na skrzydełka z kurczaka:
Skrzydełka buffalo przepis
Oto wypróbowany, łatwy przepis na oryginalne skrzydełka Buffalo. Ten przepis pokazuje, jak zrobić skrzydełka z kurczaka w piekarniku, które wychodzą tak chrupiące, że trudno uwierzyć, że nie są smażone w głębokim tłuszczu.
Składniki
Chrupiące pieczone skrzydełka Buffalo:
- około 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
- około 1/3 szklanki mąki pszennej lub kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- szczypta Cayenne
Pikantny sos Franka:
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki oryginalnego sosu Franka Red Hot
- 1-2 łyżki miodu
Dip z sera pleśniowego:
- 1/2 szklanki pokruszonego , niebieskiego sera pleśniowego
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz mielony i sok z cytryny do smaku
Wszystkie składniki połączyć, można zmiksować na gładki sos, lub rozetrzeć widelcem, pozostawiając kawałki sera pleśniowego.
Do podania:
- seler naciowy, słupki z marchewki
Przepis na skrzydełka Buffalo:
Krok 1.
- Skrzydełka z kurczaka pokroić w stawać na kawałki, następnie bardzo starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeżeli to możliwe, skrzydełka włożyć do pojemnika, następnie odkryte umieścić w lodówce na kilkanaście minut, aby dokładnie obeschły.
- W misce połączyć i wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cayenne, sól i mielony czosnek.
Krok 2.
- Osuszone skrzydełka z kurczaka wymieszać z mąką, przyprawami i proszkiem do pieczenia - nadmiar strząsnąć, następnie ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie skrzydełek :
Etap 2. Temperatura 200 stopni przez kolejne 20-30 minut, lub do momentu, aż skrzydełka będą złocistobrązowe i chrupiące.
Bez termoobiegu. Temperatura oraz czas pieczenia mogą być odrobinę inne, w zależności od rodzaju piekarnika.
Krok 3.
- Przygotować pikantny sos Franca: W rondelku rozgrzać masło, dodać oryginalny sos franka i miód. Podgrzewać chwilę i zdjąć z ognia. Upieczone skrzydełka zanurzyć w przygotowanym sosie Franka. Do skrzydełek podajemy dip z sera pleśniowego, słupki marchewki oraz selera naciowego.
Więcej wypróbowanych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Balsamiczne, pieczone filety z kurczaka z serem mozzarella>>>
- Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami>>>
- Kurczak Teriyaki>>>
- Kurczak w cieście kokosowym>>>
- Potrawka z kurczaka>>>
- Kurczak Kung Pao>>>
- Kurczak w kremowym sosie śmietanowym z czosnkiem i parmezanem>>>
- Maślany, ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>>
- Kurczak w sosie pomidorowym>>>
Miłego gotowania!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz