KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

Kopytka przygotowane według tego przepisu zawsze będą udane, są delikatne i rozpływają się w ustach, a sos koperkowy jest po prostu wspaniały. Kopytka+sos koperkowy, takie połączenie dzisiaj właśnie polecam.



SKŁADNIKI:

>>na sos koperkowy:
  • 1 łyżka masła lub masła roślinnego
  • łyżka mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

>>na kopytka:
  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę (wystudzonych) ziemniaków-mogą być z poprzedniego dnia
  • 200g mąki + mąka do podsypania stolnicy
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • sól

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy sos koperkowy : masło zasmażamy z mąką, uważając, by mąka się nie zrumieniła, a straciła jedynie smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy, cały czas mieszając, by nie było grudek, zestawiamy z ognia. Sos lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną, dodajemy koperek i gotowe.

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto ziemniaczane na kopytka : Ziemniaki zagniatamy z 200g mąki, jajkami i szczypta soli. Wykładamy ciasto na stolnicę z wysypaną mąką (ok. 100g), formujemy z ciasta wałeczki o średnicy 2cm, kroimy je na ukośne kawałki. W dużym garnku gotujemy 3 litry wody, solimy, dodajemy masło, wkładamy partiami kopytka, mieszamy wodę, gotujemy ok. 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię (w zależności od wielkości kopytek), odcedzamy je i podajemy polane sosem koperkowym lub jako dodatek do mięsa, albo polane tartą bułką przesmażoną na maśle.

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. Robiłam dzisiaj kopytka według Pani przepisu, wyszły super, dzieci zajadały jak nigdy. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super kopytka! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger