Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Przepis na świąteczny bigos z kiszonej kapusty

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Świąteczny bigos.

Bigos z kiszonej kapusty

     BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY ma bogaty smak mięsa, suszonych grzybów leśnych i pachnących jagód jałowca. Subtelna nuta drzewnego dymu pochodzi z wędzonych śliwek, boczku i wędzonej kiełbasy.

Tradycyjny bigos jest tak pyszny jak to tylko możliwe. Jest to niezwykle wszechstronna potrawa i nie ma ścisłego przepisu na bigos, który ma tyle odmian, ilu jest kucharzy. Na stronie Przepisy.pl znalazłam wiele inspirujących przepisów na bigos, a w szczególności bigos z kapusty kiszonej, który najbardziej kojarzy się z moimi upodobaniami kulinarnymi (tutaj przepis).

Duży, żeliwny garnek bigosu z duszonym mięsem, czerwonym winem, grzybami, suszonymi śliwkami, żurawiną i kiszoną kapustą - idealna rzecz do ogrzania serca i brzucha!


bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty.

Bigos świąteczny

     Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bigos świąteczny. Kiedy opublikowałam mój bigos staropolski z winem, otrzymałam wiele próśb od czytelników o przepis na świąteczny bigos. Podawany z kawałkiem świeżego chleba, ten bigos staje się gwiazdą na weselach, spotkaniach rodzinnych, małych i dużych oraz podczas świąt!

     Bigos gotujemy nieśpiesznie, wszystkie smaki łączą się ze sobą, stają się bogatsze i smaczniejsze z każdym odgrzaniem.


www.e-ksiazkakucharska.pl
Bigos z kiszonej kapusty.

Jak zrobić bigos

     Bigos na tyle odmian, ilu jest kucharzy. Niektóre składniki są jednak stałe. Oto, czego potrzebujesz, aby zrobić ten domowy bigos:

  • MIĘSO: użyłam różnych rodzajów mięsa: wieprzowiny oraz wołowiny bez kości. Można użyć tylko jednego wybranego rodzaju, albo wzbogacić bigos dodając do niego np. cielęcinę, królika lub dziczyznę.
  • KIEŁBASA: najlepsza pikantna, wędzona kiełbasa np. wiejska, jałowcowa.
  • KISZONA KAPUSTA: użyłam domowej, kiszonej kapusty, która zawiera tylko sól. Jeśli kupisz kapustę, która zakwaszana była octem, możesz ją przepłukać wodą.
  • KAPUSTA BIAŁA: zazwyczaj dodaję do bigosu około 1/2 niewielkiej główki białej kapusty. Uwielbiam to połączenia z kiszoną kapustą. Pozostałą słodką kapustę wykorzystuje np. do łazanek>>>
  • GRZYBY: suszone grzyby leśne, starannie umyte i namoczone wcześniej w wodzie - dodaję je do bigosu razem z wodą, w której się moczyły - nadają one pięknego koloru i głębokiego, grzybowego smaku.
  • WĘDZONE ŚLIWKI: suszone, wędzone śliwki dodają odrobiny słodyczy i równoważą mięsność bigosu. Można dodać trochę jabłek.
bigos


Przepis na świąteczny bigos


     Oto składniki i przyprawy potrzebne na świąteczny bigos:

Do ugotowania rosołu:
  • około 1kg różnych gatunków mięsa bez kości (wieprzowina, wołowina, dziczyzna)
  • 2 opalone cebule
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • około 1,5 litra wody
  • sól
następnie:
  • 2,5kg kiszonej kapusty
  • 1/2 główki kapusty słodkiej, poszatkowanej
  • kilka ziarenek jałowca
  • 1/3 łyżeczki kminku całego
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych (wcześniej starannie umyć i namoczyć)
  • 2 posiekane cebule
  • 3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 200g wędzonej kiełbasy, pokrojonej w plastry
  • 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki wędzonych, suszonych śliwek
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • niepełna szklanka słodkiego, czerwonego wina

Bigos - przepis i przygotowanie krok po kroku:


Krok 1.
  • Umyte i pokrojone w większe kawałki mięso ułożyć w dużym garnku z grubym dnem, wlać wodę i powoli zagotować - zebrać tzw. "szumowiny". Następnie dodać pozostałe składniki rosołu i gotować całość na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania, do wywaru dołożyć grzyby leśne, razem z wodą w której się moczyły.
  • Ugotowane mięso oraz grzyby wyjąć z wywaru i odłożyć na bok, przykryć. Wywar przecedzić przez perlonowe sito, mocno odciskając warzywa. Mięso pokroić w kostkę, grzyby w paseczki.
Krok 2.
  • Do gotującego się wywaru z mięsa i warzyw włożyć osączona i pokrojoną kapustę kiszoną,  poszatkowaną, białą kapustę, ziarna jałowca i kminek - dusić całość przez około 1 godzinę.
  • W tym czasie podsmażyć na smalcu ze skwarkami posiekaną cebulę - dodać do bigosu.
  • Na tej samej patelni zrumienić boczek i podsmażyć kiełbasę - również dodać do bigosu.
  • Następnie dodać ugotowane w wywarze i pokrojone w kostkę mięso oraz grzyby, śliwki wędzone, suszoną żurawinę i dusić wszystko razem przez następną godzinę (lub więcej, jeżeli czas pozwala).
Krok 3.
  • Na koniec, do bigosu wlać czerwone wino, wymieszać, doprawić do smaku i poddusić jeszcze przez około 15-20 minut.
Mam nadzieję, że przepis na ŚWIĄTECZNY BIGOS spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!

Oto kilka innych przepisów na święta, które mogą Ci się spodobać:


Bigos.

Bigos


     Początki bigosu sięgają średniowiecza. Myśliwi przynosili do domu zwierzynę, dodawano ją do bigosu i gotowano przez wiele godzin. Kapusta kiszona była wówczas szeroko stosowana ze względu na wysoką zawartość witamin i fakt, że mogła przetrwać zimę. Wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest najlepszy. Zamiast czerwonego wina, do bigosu można dodać koncentrat pomidorowy.

     BIGOS występuje w różnych rodzajach : myśliwski, moskiewski, litewski, wielkopolski (przepis znajdziesz tu), wegetariański (przepis tutaj), czy staropolski. Jesienią można go przygotować wyłącznie z kiszonej kapusty, natomiast zimą konieczna jest domieszka białej kapusty. 

Więcej wypróbowanych przepisów na święta na https://www.przepisy.pl/

5 komentarzy:

  1. Danie na medal, syte, jak dla mnie bardzo ładne i pewnie smaczne dla Panów

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bigos gotowy, mąż i dzieci zachwycone, a ja serdecznie dziękuję i na pewno wrócę :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger