Liczba gości w ciągu ostatniego roku

Kurczak z ciecierzycą w czerwonym curry

 

Kurczak curry
Kurczak curry.

Kurczak curry

     Kurczak smażony w woku z ciecierzycą w czerwonym sosie curry z czosnkiem, imbirem, kurkumą, kolendrą i kuminem. Kurczak curry z mlekiem kokosowym doprawiony sosem sojowym i sokiem z limonki. Prosty, szybki i łatwy przepis na kurczaka, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Do przygotowania tego dania można użyć ciecierzycy z puszki albo zwykłej, uprzednio namoczonej kilka godzin w wodzie, ugotowanej do miękkości i osoczonej.


Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:


Kurczak curry przepis


     Oto wypróbowany, łatwy przepis na kurczaka curry z ciecierzycą- jest pełen rozgrzewającego curry, odżywczy i cudownie kremowy.

  • danie jest przygotowane z ciecierzycy z puszki
  • tego kurczaka curry możesz szybko przygotować na obiad, kolację lub zabrać na lunch do pracy
  • curry wyjątkowo dobrze przechowuje się w lodówce, można je także zamrozić
kurczak w czerwonym curry
Kurczak w czerwonym curry.

Kurczak w czerwonym curry


Składniki:
  • 2 łyżki masła ghee 
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2-3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone w kostkę
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonego curry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 listki limonki kaffir
  • 2 puszki ciecierzycy, osączonej z zalewy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 400ml mleka kokosowego
  • jasny sos sojowy i sok z limonki do smaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (ewentualnie)
  • posiekana kolendra, mięta lub szczypiorek do dekoracji

Przepis na curry z kurczaka z mlekiem kokosowym


Krok 1.
  • Rozgrzać masło ghee w woku i smażyć posiekane szalotki, czosnek, imbir i pastę curry przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
Krok 2.
  •  Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, energicznie mieszając przez 4 minuty, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki curry i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż wszystkie smaki się połączą. W razie konieczności podlać danie odrobiną wody lub bulionem z kurczaka.
  • Gotowe czerwone curry z kurczaka z ciecierzycą doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki, przełożyć do ciepłych misek i przybrać gałązkami mięty lub kolendry. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub ziarnami sezamu. 
Mam nadzieję, że kurczak w czerwonym curry z ciecierzycą posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :)

Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)

Zapraszam do obserwacji profilu na IG oraz FB
@moja_ksiazka_kucharska

kurczak w curry
Kurczak w curry.

Curry z kurczakiem i nie tylko - oto kilka wypróbowanych przepisów, które być może Cię zainspirują:


2 komentarze:

  1. Anonimowy27 lutego

    Wygląda nieźle, ale wydaje mi się, że na zdjęciach jest kurczak z ciecierzycą nie soczewicą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jejku,rzeczywiście. Jaki błąd eh...już poprawiam :) Dziękuję za info. Ślicznie pozdrawiam!

      Usuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger