Kurczak z ciecierzycą w czerwonym curry
/
2
Kurczak curry. |
Kurczak curry
Kurczak smażony w woku z ciecierzycą w czerwonym sosie curry z czosnkiem, imbirem, kurkumą, kolendrą i kuminem. Kurczak curry z mlekiem kokosowym doprawiony sosem sojowym i sokiem z limonki. Prosty, szybki i łatwy przepis na kurczaka, który przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka. Do przygotowania tego dania można użyć ciecierzycy z puszki albo zwykłej, uprzednio namoczonej kilka godzin w wodzie, ugotowanej do miękkości i osoczonej.
Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Kurczak Kung Pao>>>
- Pikantne skrzydełka Buffalo>>>
- Sałatka z kurczaka z musztardą, miodem i fetą>>>
- Potrawka z kurczaka>>>
Kurczak curry przepis
Oto wypróbowany, łatwy przepis na kurczaka curry z ciecierzycą- jest pełen rozgrzewającego curry, odżywczy i cudownie kremowy.
- danie jest przygotowane z ciecierzycy z puszki
- tego kurczaka curry możesz szybko przygotować na obiad, kolację lub zabrać na lunch do pracy
- curry wyjątkowo dobrze przechowuje się w lodówce, można je także zamrozić
Kurczak w czerwonym curry. |
Kurczak w czerwonym curry
Składniki:
- 2 łyżki masła ghee
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka, bez skóry, pokrojone w kostkę
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonego curry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 listki limonki kaffir
- 2 puszki ciecierzycy, osączonej z zalewy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 400ml mleka kokosowego
- jasny sos sojowy i sok z limonki do smaku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (ewentualnie)
- posiekana kolendra, mięta lub szczypiorek do dekoracji
Przepis na curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
Krok 1.
- Rozgrzać masło ghee w woku i smażyć posiekane szalotki, czosnek, imbir i pastę curry przez około 2 minuty, cały czas mieszając.
Krok 2.
- Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i smażyć, energicznie mieszając przez 4 minuty, następnie dodać wszystkie pozostałe składniki curry i doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut na wolnym ogniu, aż wszystkie smaki się połączą. W razie konieczności podlać danie odrobiną wody lub bulionem z kurczaka.
- Gotowe czerwone curry z kurczaka z ciecierzycą doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki, przełożyć do ciepłych misek i przybrać gałązkami mięty lub kolendry. Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub ziarnami sezamu.
Mam nadzieję, że kurczak w czerwonym curry z ciecierzycą posmakuje Tobie i Twoim bliskim. Korzystaj z przepisu i koniecznie go ulepszaj :)
Cieszę się, że tutaj jesteś i będzie mi bardzo miło, jeżeli jeszcze mnie odwiedzisz :)
Zapraszam do obserwacji profilu na IG oraz FB
@moja_ksiazka_kucharska
Kurczak w curry. |
Curry z kurczakiem i nie tylko - oto kilka wypróbowanych przepisów, które być może Cię zainspirują:
- Curry z kurczaka po indyjsku>>>
- Żółte curry z kurczakiem>>>
- Tortellini z brokułami w sosie curry>>>
- Śledzie w sosie curry>>>
- Zupa dyniowa z curry>>>
- Tagliatelle z kurczakiem i cukinią w sosie curry>>>
- Curry z kurczaka i mango>>>
Wygląda nieźle, ale wydaje mi się, że na zdjęciach jest kurczak z ciecierzycą nie soczewicą?
OdpowiedzUsuńO jejku,rzeczywiście. Jaki błąd eh...już poprawiam :) Dziękuję za info. Ślicznie pozdrawiam!
Usuń