ZUPA KREM Z PIECZAREK
SKŁADNIKI:
- 5 szklanek esencjonalnego rosołu (rosół z koncentratu popsuje smak zupy) lub esencjonalnego wywaru z jarzyn (bez kapusty)
- duża cebula
- 50 dag pieczarek
- łyżka masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnego mleka
- szklanka śmietany kremowej
- sól
- odrobina białego pieprzu
Krok 1.
Oczyszczone pieczarki i obraną, podzieloną na części cebulę rozbijamy w malakserze lub najdrobniej siekamy tasakiem, wkładamy na roztopione masło i dusimy, często mieszając, by nie dopuścić do zrumienienia.
Krok 2.
Gdy pieczarki będą prawie miękkie (smażymy około 10 minut), łączymy z rosołem i na średnim ogniu gotujemy przez 3 minuty, następnie dodajemy mąkę rozprowadzoną w zimnym mleku, mieszamy, jeszcze raz zagotowujemy. Trzymamy na ogniu przez 3 minuty, by mąka straciła smak surowizny. Gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Krok 3.
Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną, gorącą zupę rozlewamy do talerzy lub kokilek, podajemy z kruchymi paluszkami lub pasztecikami z francuskiego ciasta z pieczarkowym farszem.
Smacznego :)