środa, 11 października 2017


www.e-ksiazkakucharska.pl

PAPRYKA MARYNOWANA Z MIODEM


Jak w domu przygotować wspaniałą paprykę marynowaną z miodem na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.


Marynowana papryka przygotowana na zimę z miodem - świetna jako dodatek do obiadu, sałatek lub kanapek. Przygotowuje się ją niezwykle szybko, więc polecam, wypróbujcie przepis. Zalewę można wzbogacić o wasze ulubione zioła i przyprawy, można również dodać kilka ząbków czosnku - będzie super :) Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach, wówczas zalewy pewnie  zostanie.
Polecam pięknie przepis, bo wypróbowany i dobry :)
Pozdrawiam! K.K.

SKŁADNIKI:
  • 3 kg czerwonej i żółtej papryki
zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 7 łyżek naturalnego płynnego miodu
  • po kilka ziarenek ziela i pieprzu
  • kilka listków laurowych
  • 2 łyżki gorczycy
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Paprykę oczyszczamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w szersze paski po całej długości - układamy w wyparzonych słoikach.

Krok 2.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, gorącym roztworem zalewamy paprykę, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 20 minut - gorące usawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po wystudzeniu przenosimy słoiki w ciemne i chłodne miejsce na przechowanie.

Smacznego :)

papryka na zimę



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, października 11, 2017 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne