środa, 14 lutego 2018

najlepszy domowy przepis sprawdzony

KOTLECIKI  SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM


Idealnie kruche mięso duszone lub pieczone z ziarenkami zielonego pieprzu.

Potrawę można przygotować w piekarniku. Obsmażone kotleciki schabowe wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut.

Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera.

Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie :) , a nie oto przecież chodzi, powinny być w całości :) Ziarenka, razem z kotlecikami dodajemy po zblendowaniu sosu i dalej postępujemy jak w przepisie.

Jak zrobić domowe kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem - sprawdzony przepis krok po kroku.


Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go oczywiście :) Ślicznie pozdrawiam! Kasia

SKŁADNIKI :
  • ok. 600 schabu pokrojonego w plastry 1cm, lekko rozbite
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1-2 cebulki szalotki , bez szczypiorku, drobno posiekane
  • 1 łyżka papryki czerwonej mielonej (słodkiej lub pikantnej, jak wolicie)
  • 1 łyżeczka gładkiej musztardy
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu (może być marynowany)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (może być natka pietruszki, kolendra, tymianek)
  • 1 szklanka esencjonalnego wywaru mięsnego (może być z koncentratu)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Na suchej patelni rumienimy mąkę - przekładamy do miseczki.

Krok 2.
Pokrojone, lekko rozbite kotleciki oprószamy odrobiną soli oraz pieprzu - smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu, aż będą złociste (partiami). Odkładamy na chwilę do innego naczynia, trzymamy w cieple.

Krok 3.
Na tej samej patelni podduszamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, zielony pieprz, gałkę muszkatołową, ulubione zioła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając wlewamy gorący wywar mięsny (zeskrobujemy z dna patelni przywarłe podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając.

Krok 4.
Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut.
Od czasu do czasu mieszamy.
Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany i gotowe.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

najlepszy sprawdzony przepis


Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lutego 14, 2018 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne