TRADYCYJNY PIEROG GRYCZANY, KRUPIAK
/
4
SKŁADNIKI:
na wielką blachę :)
- 3 kg ziemniaków
- 2 i 1/2 kubka kaszy gryczanej
- 1 kg sera białego
- 1/2 litra kwaśnej, gęstej śmietany
- sól, pieprz, tarta mięta pieprzowa do smaku
- 0,5 litra stopionej słoninki ze skwarkami
- ok. 0,5 kostki masła
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie - po ugotowaniu nie odcedzamy, do gorących dosypujemy surową kaszę gryczaną - wszystko dokładnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, aby nie było grudek, odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2.
Do wystudzonej masy ziemniaczano-gryczanej dodajemy ser, śmietanę , stopioną słoninkę ze skwarkami, przyprawy, dokładnie mieszamy.
Krok 3.
Tak przygotowany farsz nakładamy do blachy wysmarowanej uprzednio masłem i obsypanej bułką tartą. Gotowe wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Podajemy ze zsiadłym mlekiem lub masłem.
Smacznego :)
Pisząc ten przepis, właśnie teraz, przypomniały mi się chwile, jak to moja babcia, kiedy byłam jeszcze dzieckiem wypiekała taki pieróg - tylko że w piecu opalanym drewnem - takiego smaku nie uda mi się już chyba odtworzyć...niestety...
jak dla mnie smak dzieciństwa <3 kompletnie o tym zapomniałam, ale teraz to na pewno zrobię. Pyszne to było, tylko babcia chyba nie dodawała słoniny
OdpowiedzUsuńsłoninka 'daje radę' w pirogu gryczanym ;) świetnie wszystko razem smakuje i pasuje :) Wesołych Świąt !!! :)
UsuńWow, powiem szczerze, że nigdy nie słyszałem o tej potrawie. Czy są jakieś restauracje, które to mają w swoim menu?
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć, ja jeszcze nie spotkałam tej potrawy w menu. Może ktoś już jadł pieroga gryczanego w restauracji i napisze gdzie? Pięknego dnia :)
Usuń