poniedziałek, 9 lutego 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl


DOMOWY MAJONEZ


       Dzisiaj polecam przepis na domowy majonez. Majonez ten został przygotowany wg. przepisu Gordona Ramsay'a.

      Jak pisze autor Gordon Ramsay : " Świeżo ukręcony majonez jest o niebo lepszy od wszystkich, które kupisz w sklepie (i ma rację). Ma dobrą konsystencję, zawsze będzie gęsty. Jeśli wolisz lżejszy, rozrzedź go winegretem, biorąc dwie łyżki majonezu na jedną łyżkę winegretu."

      Najlepszy jest majonez, który został ukręcony ręcznie; można to również zrobić w blenderze - za radą autora : biorąc 1 całe jajko i 1 żółtko, a nie 2 żółtka, wolno wlewając olej przez otwór, gdy urządzenie pracuje - majonez będzie miał bledszą barwę i będzie bardziej płynny. Polecam przepis na domowy majonez !



SKŁADNIKI :
na około 300ml
  • 2 żółtka ze świeżych jajek
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • świeżo mielony biały lub czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka angielskiej musztardy w proszku
  • 300ml oleju arachidowego lub lekkiej oliwy z oliwek (nie extra virgin)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Żółtka , ocet winny, sól, pieprz i musztardę umieszczamy w misce - całość ubijamy trzepaczką, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się tworząc gładką i kremową masę.

Krok 2.
Na czubek małej łyżeczki nabieramy odrobinę oliwy - wkrapiamy do masy, cały czas energicznie mieszając.

Krok 3.
Cały czas kontynuujemy ubijanie - najpierw kropla po kropli dodajemy oliwy, potem wolno zwiększamy ilość dodawanej oliwy do równomiernej stróżki (przed dodaniem kolejnej porcji, upewniamy się, że poprzednia dokładnie wchłonęła się - takim sposobem uzyskamy gęsty majonez).

Krok 4.
Na koniec dodajemy do majonezu 1-2 łyżki zimnej wody, mieszamy , kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.


MAJONEZ CZOSNKOWY:

Obieramy 3-4 duże ząbki czosnku i blanszujemy je przez chwilę we wrzątku, następnie rozgniatamy i mieszamy z gotowym majonezem.

MAJONEZ Z CZERWONĄ PAPRYKĄ:

2 drobno pokrojone papryki czerwone wrzucamy na patelnię z 4-5 łyżkami oliwy, podgrzewamy, aż zaczną skwierczeć. Dodajemy gałązkę tymianku i estragonu, powoli gotujemy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszamy (papryka ma zmięknąć , ale nie zbrązowieć). Zioła usuwamy, pozostałą paprykę blendujemy na gładką i kremową masę. Na koniec przecieramy przez perlonowe sito, studzimy, dodajemy do majonezu, ewentualnie doprawiamy do smaku.
    Taki paprykowy majonez świetnie pasuje do grillowanych ryb oraz mięs.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 09, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne