czwartek, 5 lutego 2015



www.e-ksiazkakucharska.pl


PEŁNOZIARNISTY CHLEB ORKISZOWY NA MLEKU


Dzisiaj przedstawiam przepis na chleb domowy wypiekany z mąki orkiszowej z dodatkiem mleka. Chlebek ten jest bardzo miękki w środku, puszysty o chrupiącej skórce. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość, a to dzięki dodatkowi jakim jest mleko. Pięknie pachnie - już w trakcie wypiekania po domu roznosi się wspaniały aromat domowego pieczywa. Polecam przepis na ten domowy chleb.


SKŁADNIKI :
na 1 duży bochenek

zaczyn:
  • 125 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 125 g ciepłej wody
  • 125 g ciepłego mleka
  • 8 g drożdży suchych instant
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 g mąki pszennej (zwykłej)
       Wszystkie składniki na zaczyn wsypujemy do miski, mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
        W zaczynie namnożą się drożdże, które zaczną pracować i rosnąć. Kiedy jego powierzchnia stanie się płaska, a na powierzchni pojawią się wyraźne pęcherzyki powietrza, zaczyn będzie już gotowy do użycia (oznacza to, że drożdże namnożyły się wystarczająco i nie mają już pokarmu do dalszego rozwoju) - uważamy, aby nie przeoczyć tego momentu.

ciasto właściwe:
  • 125g  pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 125g ciepłego mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1-1,5 łyżeczki soli
  • 35 - 40 g oleju
  • 50 g ziaren sezamu + ziarna do posypania chleba

       Wszystkie składniki na ciasto właściwe dodajemy do żywego zaczynu - mieszamy.
Całość wyrabiamy mikserem przez około 5 minut (ciasto powinno już być całkiem ładne i zwięzłe), następnie przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby odpoczęło i powoli zaczęła wytwarzać się w nim siatka glutenowa.

       Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką orkiszową stolnicę i jeszcze wyrabiamy je 'nabijając' w ciasto powietrza - rozciągamy delikatnie i składamy w pół i tak przez około 7 minut (ciasto ma być elastyczne, ale nie powinno rozlewać się po stolnicy) - po uformowaniu bochenka, ten powinien zachować swój kształt. W razie potrzeby, podsypujemy mąką orkiszową* .

* robimy to w miarę ostrożnie, gdyż mąka orkiszowa powoli wchłania wodę więc można szybko przesadzić z nadmiarem mąki

        Formujemy bochenek, obsypujemy ziarnami i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. 
Przed włożeniem do piekarnika chleb możemy jeszcze naciąć ostrym nożem.

       Wyrośnięty chleb wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (u mnie na dolny poziom) - w tej temperaturze pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Bochenek jest gotowy, kiedy po uderzeniu w jego spód wyda głuchy odgłos.

Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. 
Pamiętajmy, że nawet kiedy bochenek zakończył etap pieczenia w piekarniku, to temperatura w jego środku nadal jest bardzo wysoka i wypiekanie trwa nadal. Dlatego zaleca się, aby nie kroić takiego chleba zaraz po wyjęciu z pieca, tylko dać mu odpocząć jeszcze przez minimum 2 godziny.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lutego 05, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE