poniedziałek, 13 czerwca 2016

www.e-ksiazkakucharska.pl



TURECKA SAŁATKA KISIR

 

 

Kuchnia turecka jest mało skomplikowana. Jada się tam dużo mięsa, warzyw i nabiału. W turcji, podobnie jak w pozostałych krajach bałkańskich, bardzo popularny i świetnie nam znany jest cacik - podawany na zimno sos, który składa się z jogurtu wymieszanego z siekanym świeżym ogórkiem i czosnkiem. No i oczywiście kebab , czyli "kęs mięsa", który zdobył popularność na całym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję.

Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, odświeżająca  i pyszna .

Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chili, soczyste pomidory, cieciorka, aromatyczna oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na butelce oliwy z oliwek.  

Oryginalny przepis zmieniłam - dodałam kukurydzę i cieciorkę Bonduelle. I powiem Wam szczerze, że warto było. Obydwa te składniki sprawiają, że sałatka jest o wiele ciekawsza pod względem smaku i tekstury. Spróbujcie sami polecam :)

 

 TAFADALO! Proszę dostołu!



SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kuskusu
  • 3 papryczki chili
  • 1 mała puszka złocistej kukurydzy ( u mnie Bonduelle )
  • 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle
  • 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • mielony kumin do smaku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • sól i świeżozmielony pieprz do smaku
  • sok z 2-3 cytryn
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek



PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem.

Krok 2.
Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy.
Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy.
Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę.
Kukurydzę i cieciorkę osączamy z zalewy.

Krok 3.
Do kuskusu dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą , pieprzem, ostrą papryką oraz kuminem - mieszamy. Wsypujemy pietruszkę, miętę, dymki i chili, łączymy składniki.

Krok 4.
Następnie dodajemy kukurydzę, cieciorkę, pomidory, wlewamy sok z cytryny oraz oliwę, dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę na około 1 i 1/2 godziny do lodówki.

Sałatkę podajemy jako przekąskę z chrupiącym pieczywem lub jako dodatek do mięsa np. z grilla. 
Przygotujcie tą sałatkę na przyjęcie, możecie ją zabrać na piknik lub po prostu podać na kolację.
Jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa. 

A więcej inspirujących przepisów znajdziecie na  www.warzywneinspiracje.pl

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 13, 2016 2 comments

2 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania