LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA
/
3
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA
Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku.
W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę.
Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo.Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu.
Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go!
Pozdrawiam K.K. :)
SKŁADNIKI:
- 2 kg cukinii
- 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych)
- 2 kg mięsistych pomidorów (obrane i bez pestek)
- 1 kg cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki przyprawy do spaghetti
- sól i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
Krok 2.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, cukier i szczyptę soli - podduszamy aż będzie szklista (nie zrumieniona).
Krok 3.
Dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy wodę (tylko tyle aby lekko zakryła warzywa) i dusimy na niewielkim ogniu- warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane!
Krok 4.
Dodajemy przyprawy i jeszcze kilka minut gotujemy.
Krok 5.
Gorące leczo nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut.
Schłodzone leczo przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego :)
Pychotka, ale Ty już chyba, o tym wiesz ;)
OdpowiedzUsuńp.s. Ten "gość w garnku wymiata xD
Witam pięknie w moich skromnych progach :) Cieszę się z odwiedzin :)
UsuńNooo... fajny ten Gość :):)
Usuń