Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek


najlepszy domowy sos na www.e-ksiazkakucharska.pl


SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek


Jak zrobić domowy sos do pizzy i przystawek -  wypróbowany przepis krok po kroku.


Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę. Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw.
Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie!
Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K.

SKŁADNIKI:
na  ok. 9 słoiczków 250ml
  • 1,5 kg czerwonych pomidorów
  • 1,5 kg czerwonej papryki
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 duże winne jabłka
  • 1/3do 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 opakowanie naturalnej pektyny ok. 20g

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pomidory kroję na kawałki, wrzucam do większego garnka, oprószam cukrem - odparowuję nadmiar płynu.

Krok 2.
Kiedy masa pomidorowa zacznie lekko gęstnieć, dodaję do niej pokrojoną na kawałki czerwoną paprykę, olej, posiekany czosnek, obrane i pokrojone jabłka oraz pozostałe przyprawy (za wyjątkiem octu i pektyny) - gotuję na niewielkim ogniu przez około 30 minut.

Krok 3.
Następnie do garnka wlewam ocet, wszystko dokładnie blenduję i dodaję pektyny - gotuję jeszcze kilka minut.

Gorący sos wlewam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam do wystudzenia.

Następnie można zapasteryzować:
- w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia;
- w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger