poniedziałek, 30 czerwca 2014

 UDKA KURCZAKA W SOSIE ŚLIWKOWYM.

 

Moja rodzina uwielbia kurczaka w połączeniu z owocami, mogą to być pomarańcze, jabłka, rodzynki lub, tak jak w przepisie, śliwki. Sos śliwkowy niebywale 'podnosi' smak drobiu, więc polecam wypróbować takie połączenie :)  Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam :) Polecam na obiad!


Inspiracja : "1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz


SKŁADNIKI:
  • 4 udka kurczaka
  • 3 cebule
  • 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie)
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • oliwa lub olej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte  niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy do rondla.

Krok 2.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 3.
Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa. 

Podajemy z grubym makaronem lub drożdżowymi kluskami, gotowanymi na parze.


Smacznego :)






Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 30, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komentarz, cieszę się że smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE