poniedziałek, 17 lutego 2014

Niezwykle aromatyczne KOTLETY SCHABOWE, dzięki marynacie mięso ma nie tylko wspaniały zapach, ale jest również bardzo delikatne, a po usmażeniu kotlety wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!



SKŁADNIKI:
  •  4-5 kotletów wieprzowych ze schabu (o grubości ok. 2cm)
  • sól
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku całego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 2 jagody jałowca
  • 1/3 łyżeczki cząbru

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
W moździerzu rozdrabniamy ziele angielskie, kminek, jagody jałowca, cząber, dodajemy pieprz czosnkowy, mieszamy.

Krok 2.
Kotlety rozbijamy drewnianym tłuczkiem, nacieramy przyprawami, obkładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 60min.

Krok 3.
Zamarynowane mięso oprószamy solą, panierujemy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*kotletów nie smażymy zbyt długo, gdyż mięso stanie się wtedy suche i twarde. Wystarczy, aby panierka nabrała ładnego złotego koloru. W trakcie smażenia, kotlety przewracamy kilka razy na drugą stronę i polewamy gorącym tłuszczem z patelni.

Kotlety podajemy na wygrzanych talerzach z ziemniakami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)


 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 17, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Najlepsze kotlety schabowe jakie jadłam !!! Rodzina była zachwycona, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania