poniedziałek, 17 lutego 2014

Niezwykle aromatyczne KOTLETY SCHABOWE, dzięki marynacie mięso ma nie tylko wspaniały zapach, ale jest również bardzo delikatne, a po usmażeniu kotlety wręcz rozpływają się w ustach. Polecam!



SKŁADNIKI:
  •  4-5 kotletów wieprzowych ze schabu (o grubości ok. 2cm)
  • sól
  • jajko i bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do smażenia
 marynata:
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka kminku całego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 2 jagody jałowca
  • 1/3 łyżeczki cząbru

PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
W moździerzu rozdrabniamy ziele angielskie, kminek, jagody jałowca, cząber, dodajemy pieprz czosnkowy, mieszamy.

Krok 2.
Kotlety rozbijamy drewnianym tłuczkiem, nacieramy przyprawami, obkładamy liśćmi laurowymi i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 60min.

Krok 3.
Zamarynowane mięso oprószamy solą, panierujemy w rozmąconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

*kotletów nie smażymy zbyt długo, gdyż mięso stanie się wtedy suche i twarde. Wystarczy, aby panierka nabrała ładnego złotego koloru. W trakcie smażenia, kotlety przewracamy kilka razy na drugą stronę i polewamy gorącym tłuszczem z patelni.

Kotlety podajemy na wygrzanych talerzach z ziemniakami oraz sezonową sałatką.

Smacznego :)


 
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 17, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Najlepsze kotlety schabowe jakie jadłam !!! Rodzina była zachwycona, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne