GRZYBY W OLIWIE
/
1
GRZYBY W OLIWIE
Jak w domu przygotować fantastyczne grzyby w oliwie - sprawdzony przepis krok po kroku.
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/2 kg świeżych grzybów leśnych (najlepiej malutkich)
- 2 i 1/2 szklanki octu winnego białego
- 2 łyżki soli
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka listków laurowych
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- kilka goździków
- 1/2 litra wody
- oliwa
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Grzyby dokładnie oczyściłam i opłukałam.
Krok 2.
Z rozmarynu oderwałam igiełki.
Krok 3.
Z wody, octu i soli przygotowałam roztwór, dodałam rozmaryn i przyprawy - wszystko zagotowałam, dodałam grzyby i gotowałam około 15 minut, następnie grzyby zostawiłam w zalewie do przestudzenia.
Krok 4.
Następnie grzyby odcedziłam i zostawiłam do odsączenia.
Krok 6.
Odsączone grzyby przełożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, zalałam oliwą, zamknęłam szczelnie. Grzyby przechowuję w lodówce.
Smacznego :)
Muszą być pyszne :-) Marzena
OdpowiedzUsuń