KIMCHI: PRZEPIS

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kimchi  fot. Moja Książka Kucharska

Kimchi.


Przepis na kimchi.


Prosty przepis na domowe kimchi.

      Kimchi to potrawa wywodząca się z kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych warzyw. Zazwyczaj kimchi jest piekielnie ostre, a to za sprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru.


Kimchi potrawa.


   W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi.

   
Zrobienie kimchi w domu jest naprawdę łatwe, jednak pracochłonne. Przygotowanie wszystkich składników zajmuje nieco czasu. 
Kimchi najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach od przygotowania, a z czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości. 

Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na kimchi.



SKŁADNIKI NA KIMCHI:

  • 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg
  • 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej)
  • 2 główki czosnku, drobno posiekać
  • 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki, liście posiekać.
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, posiekać
  • 3 cebule, pokroić w kostkę
  • 3 marchewki, pokroić w cienkie słupki o dł. ok. 5cm
  • 1 jabłko, obrać i pokroić w kostkę
  • 1-2 łyżeczki tartego imbiru
  • 1/2 białej rzodkwi, pokroić w kostkę

kleik ryżowy:

  • 3 szklanki wody stołowej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej ( można zmielić ryż)
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • 1 szklanka płatków chili
  • 1 szklanka sosu rybnego

Kimchi przepis.

PRZYGOTOWANIE KIMCHI

Krok 1.
Kapustę pekińską przekroić wdłuż na 6-8 części, następnie w poprzek na kawałki (takie na jeden kęs). Kapustę przełożyć do miski, przesypać solą i zalać zimną wodą w takiej ilości, aby kapusta znajdowała się ok. 2 cm pod jej powierzchnią, docisnąć talerzem i odstawić na min. 2 godziny.

kimchi przepis
Przygotowanie kimchi fot. Moja Książka Kucharska


Po tym czasie kapustę osączyć z solanki, wypłukać i ponownie odsączyć.

Krok 2.
Wszystkie pokrojone warzywa razem wymieszać (oprócz kapusty)

kimchi przepis
Przygotowanie kimchi fot. Moja Książka Kucharska


Krok 3.
Przygotować kleik ryżowy:

Kleik ryżowy fot. Moja Książka Kucharska

3 szklanki wody wlać do garnka, wsypać mąkę ryżową, wymieszać i powoli zagotować, często mieszając. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. 

Następnie do kleiku wsypać cukier, dalej mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. 

Zdjąć kleik z ognia.

Krok 3.
Do wystudzonego kleiku dodać płatki chili, zamieszać.

kimchi przepis
Kleik ryżowy i płatki chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska

kleik ryżowy z płatkami chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska

Krok 4.
Do kleiku wlać sos rybny, dokładnie wymieszać, następnie dodać warzywa (oprócz kapusty), wymieszać razem.

kimchi przepis

kimchi przepis
kleik ryżowy z warzywami fot. Moja Książka Kucharska

Krok 5.
Zakładamy rękawiczki. Do dużego garnka lub miski przełożyć kleik ryżowy z warzywami. Dokładać porcje kapusty pekińskiej, wmieszać ją rękoma do warzyw, tak aby kleik dokładnie pokrył każdy kawałek kapusty.

Tak przygotowane kimchi odstawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej Po tym czasie przekładamy kimchi do szklanego słoja, przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach kimchi można kosztować, jednak pełnię smaku uzyska dopiero po ok. 2 tygodniach.

Smacznego :)

kimchi przepis
kimchi fot. Moja Książka Kucharska

kimchi przepis
Kimchi fot. Moja Książka Kucharska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger