KIMCHI: PRZEPIS
/
2
Kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
Kimchi.
Przepis na kimchi.
Prosty przepis na domowe kimchi.
Kimchi to potrawa wywodząca się z kuchni koreańskiej. Składa się z fermentowanych warzyw. Zazwyczaj kimchi jest piekielnie ostre, a to za sprawą sporej ilości suszonych płatków papryczek chili. Podstawowy przepis zakłada przygotowanie kimchi z kapusty pekińskiej i wybranych warzyw: marchewki, białej rzodkwi lub rzepy, cebuli, czosnku i imbiru.Kimchi potrawa.
W Korei kimchi jest bardzo popularną potrawą i ważnym elementem każdego posiłku. Kimchi bywa także składnikiem innych potraw takich jak zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi.
Zrobienie kimchi w domu jest naprawdę łatwe, jednak pracochłonne. Przygotowanie wszystkich składników zajmuje nieco czasu.
Kimchi najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach od przygotowania, a z czasem nabiera jeszcze więcej smaku i dobroczynnych właściwości.
Jak zrobić kimchi - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.
Oto składniki i przyprawy na kimchi.
SKŁADNIKI NA KIMCHI:
- 1 dużka główka kapusty pekińskiej, ok. 3kg
- 3/4 szklanki soli morskiej lub himalajskiej (ew. soli kamiennej do przetworów, niejodowanej)
- 2 główki czosnku, drobno posiekać
- 1 cały por, białą część przekroić wzdłuż na pół, następnie w poprzek na plasterki, liście posiekać.
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, posiekać
- 3 cebule, pokroić w kostkę
- 3 marchewki, pokroić w cienkie słupki o dł. ok. 5cm
- 1 jabłko, obrać i pokroić w kostkę
- 1-2 łyżeczki tartego imbiru
- 1/2 białej rzodkwi, pokroić w kostkę
kleik ryżowy:
- 3 szklanki wody stołowej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej ( można zmielić ryż)
- 1/4 szklanki cukru białego
- 1 szklanka płatków chili
- 1 szklanka sosu rybnego
Kimchi przepis.
PRZYGOTOWANIE KIMCHI
Krok 1.
Kapustę pekińską przekroić wdłuż na 6-8 części, następnie w poprzek na kawałki (takie na jeden kęs). Kapustę przełożyć do miski, przesypać solą i zalać zimną wodą w takiej ilości, aby kapusta znajdowała się ok. 2 cm pod jej powierzchnią, docisnąć talerzem i odstawić na min. 2 godziny.
Przygotowanie kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
Po tym czasie kapustę osączyć z solanki, wypłukać i ponownie odsączyć.
Krok 2.
Wszystkie pokrojone warzywa razem wymieszać (oprócz kapusty)
Przygotowanie kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
Krok 3.
Przygotować kleik ryżowy:
Kleik ryżowy fot. Moja Książka Kucharska |
3 szklanki wody wlać do garnka, wsypać mąkę ryżową, wymieszać i powoli zagotować, często mieszając. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut.
Następnie do kleiku wsypać cukier, dalej mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zdjąć kleik z ognia.
Krok 3.
Do wystudzonego kleiku dodać płatki chili, zamieszać.
Kleik ryżowy i płatki chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
kleik ryżowy z płatkami chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska
|
Krok 4.
Do kleiku wlać sos rybny, dokładnie wymieszać, następnie dodać warzywa (oprócz kapusty), wymieszać razem.
kleik ryżowy z warzywami fot. Moja Książka Kucharska |
Zakładamy rękawiczki. Do dużego garnka lub miski przełożyć kleik ryżowy z warzywami. Dokładać porcje kapusty pekińskiej, wmieszać ją rękoma do warzyw, tak aby kleik dokładnie pokrył każdy kawałek kapusty.
Tak przygotowane kimchi odstawiamy na dwa dni w temperaturze pokojowej Po tym czasie przekładamy kimchi do szklanego słoja, przechowujemy w lodówce. Po kilku dniach kimchi można kosztować, jednak pełnię smaku uzyska dopiero po ok. 2 tygodniach.
Smacznego :)
kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
Kimchi fot. Moja Książka Kucharska |
Nie wiem czy bym sie odwazyla takie cos sprobowac:)
OdpowiedzUsuńKimchi albo się kocha albo nienawidzi ;) Może warto spróbować :) Ja uuuwielbiaam, więc polecam! Buziaki wielkie :)
OdpowiedzUsuń