Tatar wołowy
/
1
Tatar
Tatar wołowy.
Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego.
Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny być czyste i najlepiej wyparzone. Niezbędnym elementem jest dodanie do masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta.
Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane.
Jak zrobić klasyczny tatar wołowy
Oto składniki na tatara
SKŁADNIKI:
4 porcje po ok. 100g
- ok. 400g chudego, delikatnego mięsa wołowego, zmielonego lub dokładnie posiekanego ( z polędwicy )
- 1 duża biała lub czerwona cebula , drobno posiekana
- 4 ogórki kiszone, drobno pokrojone (można obrać ze skórki )
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżeczki posiekanych kaparów ( po 0,5 łyżeczki na porcje )
- 1 lyżeczka przyprawy typu maggy
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
- 4 surowe żółtka jajek (po 1 na porcje)
Przepis na tatara
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Zmielone lub posiekane mięso wkładamy do miski, wlewamy oliwę, wodę, dodajemy maggy, sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu i sól - masę bardzo dokładnie wyrabiamy. W między czasie doprawiamy jeszcze do smaku. Masa powinna być dobrze napowietrzona i delikatna.
Przygotowujemy 4 talerzyki lub niewielkie drewniane deseczki. Mokrymi dłońmi formujemy kulki z masy mięsnej, lekko spłaszczamy, układamy na przygotowanym naczyniu i robimy wgłębienie w którym umieszczamy po 1 świeżym żółtku.
Obok każdej z czterech porcji układamy część posiekanej cebuli, ogórka kiszonego oraz kaparów, dekorujemy świeżymi ziołami i od razu podajemy.
Można także wymieszać wszystkie składniki od razu i podać już gotową przystawkę, bez konieczności osobnego rozkładania posiekanej cebuli, żółtka oraz ogórków.
Przepis zaktualizowany maj 2019
Przepis zaktualizowany maj 2019
Smacznego :)
Zawsze kelnerzy się na mnie dziwnie patrzą, kiedy zamawiam tatara w restauracji, bo przecież to męskie danie. A ja po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuń