MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ
/
1
Morelowy sos czatnej. |
Smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania morelowo-imbirowy sos czatnej po marokańsku.
Sos czatnej z moreli doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne. Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim serem albo do zrobienia aromatycznego sosu do makaronu. Sos ten można śmiało podawać do curry, a także do mięsnego tadżinu.
Morelowo-imbirowy marokański sos czatnej - przepis na pyszne domowe przetwory z moreli.
Zobacz przepis jak przygotować domowy sos czatnej z moreli po marokańsku. Korzystajcie z tego przepisu i ulepszajcie go. Polecam :) Z tego przepisu uzyskacie 6 ćwierć litrowych słoiczków sosu z moreli.
Składniki potrzebne do przygotowania morelowo-imbirowego sosu po marokańsku:
- 1,5 litra obranych i posiekanych moreli
- 375 ml posiekanej cebuli
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn
przyprawy:
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 550 ml cukru
- 1,5 łyżeczki soli do przetworów
- 1/2 łyżeczki cayenne
- odrobina czarnego pieprzu
- 125ml octu 10%
- 125 wody
Przepis na marokański sos czatnej z moreli i imbiru:
Krok 1.
- Cytryny dokładnie wyszorować, przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć z nich miąższ, usunąć pestki i grubo posiekać. Pozostałą skórkę cytrynową posiekać w cienkie paseczki - odmierzyć 125ml.
- Skórkę cytrynową wrzucić do garnka, zalać wodą i dusić około 10 minut, aż skórka będzie miękka.
Krok 2.
- Wszystkie składniki na morelowo-imbirowy czatnej po marokańsku włożyć do garnka, wlać wodę oraz ocet i doprowadzić całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając - gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż cebula stanie się przeźroczysta, a sos osiągnie konsystencję rzadkiego dżemu.
- Gorący morelowy czatnej nakładać do czystych, wyparzonych słoików, wytrzeć brzeg słoika i mocno zakręcić.
- Na dnie garnka do pasteryzacji położyć czystą kuchenną ściereczkę, wstawić słoiki z sosem, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Następnie wystawić słoiki z morelowym sosem na blat wyłożony kuchenną ściereczką i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności.
Smacznego :)
Sos morelowo-imbirowy po marokańsku. |
Ciekawy przepis, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń