Liczba gości w ciągu ostatniego roku

MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ

 

www.e-ksiazkakucharska.pl
Morelowy sos czatnej.


Smaczny, zdrowy i łatwy do przygotowania morelowo-imbirowy sos czatnej po marokańsku.


   Sos czatnej z moreli doskonale pasuje do pasztetów, pieczonych mięs oraz deski serów. W tym przepisie do morelowo-imbirowego sosu dodałam cytryny, cebulę i doprawiłam aromatycznymi przyprawami: kolendrą, kminem rzymskim, cynamonem oraz cayenne.  Sos ten ma słodko-kwaśny smak i jest naprawdę łatwy do zrobienia. Przyda się w domowej spiżarni przez cały rok. Można go wykorzystać do marynowania mięs, do bajgli, grzanek z kozim serem albo do zrobienia aromatycznego sosu do makaronu. Sos ten można śmiało podawać do curry, a także do mięsnego tadżinu. 

Morelowo-imbirowy marokański sos czatnej - przepis na pyszne domowe przetwory z moreli.


     Zobacz przepis jak przygotować domowy sos czatnej z moreli po marokańsku. Korzystajcie z tego przepisu i ulepszajcie go. Polecam :) Z tego przepisu uzyskacie 6 ćwierć litrowych słoiczków sosu z moreli.

Składniki potrzebne do przygotowania morelowo-imbirowego sosu po marokańsku:

  • 1,5 litra obranych i posiekanych moreli
  • 375 ml posiekanej cebuli
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn
przyprawy:
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 550 ml cukru
  • 1,5 łyżeczki soli do przetworów
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • odrobina czarnego pieprzu
  • 125ml octu 10%
  • 125 wody 

Przepis na marokański sos czatnej z moreli i imbiru:


Krok 1.
  • Cytryny dokładnie wyszorować, przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć z nich miąższ, usunąć pestki i grubo posiekać. Pozostałą skórkę cytrynową posiekać w cienkie paseczki - odmierzyć 125ml.
  • Skórkę cytrynową wrzucić do garnka, zalać wodą i dusić około 10 minut, aż skórka będzie miękka.
Krok 2.
  • Wszystkie składniki na morelowo-imbirowy czatnej po marokańsku włożyć do garnka, wlać wodę oraz ocet i doprowadzić całość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając - gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do czasu, aż cebula stanie się przeźroczysta, a sos osiągnie konsystencję rzadkiego dżemu.
  • Gorący morelowy czatnej nakładać do czystych, wyparzonych słoików, wytrzeć brzeg słoika i mocno zakręcić.
  • Na dnie garnka do pasteryzacji położyć czystą kuchenną ściereczkę, wstawić słoiki z sosem, wlać wodę do około 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia. Pasteryzować przez 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić słoiki w wodzie jeszcze przez 5 minut. Następnie wystawić słoiki z morelowym sosem na blat wyłożony kuchenną ściereczką i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce i zużyć w pierwszej kolejności.
Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl
Sos morelowo-imbirowy po marokańsku.

2 komentarze:

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

Święta i uroczystości domowe

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger