czwartek, 2 czerwca 2016



KURCZAK W POMIDORACH

...najlepszy sposób na wywarcie wrażenia ...rzucić w znajomych ptakiem...

To nie tylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór wśród najbliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :)


SKŁADNIKI:
na 4 porcje 
przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień i obiad z głowy ;)
  • 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi)
  • 4 duże jędrne pmidory
  • gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • oliwa do smażenia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru - startego
  • papryczka chilli - posiekana 
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego 
  • płaska łyżeczka tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • szklanka białego,wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na blachę do pieczenia mięsa, posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem, odstawiamy na chwi.

Krok 2.
Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny - odparowujemy chwilę, intensywnie mieszając i odrywając ewentualne pozostałości kurczaka przywarłe do dna, gdy ocet odparuje wlewamy sos sojowy, miód i rozprowadzamy na patelni.
Następnie wrzucamy cebulki dymki przekrojone wzdłuż na pół wraz ze szczypiorkiem - podsmażamy.

Krok 3.
Do sosu na patelni dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory oraz białe wino - całość gotujemy, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.

Krok 4.
Gotowym sosem polewamy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, obkładamy dymką oraz szczypiorkiem, wkładamy gałązkę rozmarynu, możemy wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykrywamy - dusimy w piekarniku przez około 60 minut w 170 -180 stopniach. 
Po tym czasie mięso można odkryć, ustawić np. grill z nawiewem i tak potraktować kurczaka przez kilka minut, aby skórka ponownie stała się chrupiąca.

Mięso podajemy na drewnianej desce np. w dużej rozgrzanej patelni, udekorowane pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym rozmarynem. 
W ten sposób każdy z gości sam wybierze najlepszy dla niego kawałek 
 

Smacznego :) 






Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, czerwca 02, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne