czwartek, 2 czerwca 2016



KURCZAK W POMIDORACH

...najlepszy sposób na wywarcie wrażenia ...rzucić w znajomych ptakiem...

To nie tylko fajny obiad - to danie wprost idealne na przyjęcie, na sobotni wieczór wśród najbliższych . Prawdziwa uczta dla przyjaciół. Nie tylko skórka jest aromatyczna, ale i mięso przesiąknięte wspaniałymi smakami. Wręcz rozpływa się w ustach. Jest delikatne i bardzo miękkie. Doskonały przepis do wypróbowania , polecam gorąco :)


SKŁADNIKI:
na 4 porcje 
przygotujcie więcej - zostanie Wam na następny dzień i obiad z głowy ;)
  • 4 porcje kurczaka (udka, skrzydełka i/ lub piersi)
  • 4 duże jędrne pmidory
  • gałązka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • oliwa do smażenia
  • 2 duże ząbki czosnku
  • kawałek korzenia imbiru - startego
  • papryczka chilli - posiekana 
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka miodu płynnego 
  • płaska łyżeczka tymianku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • szklanka białego,wytrawnego wina

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem,solą oraz pieprzem i podsmażamy na oliwie, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy na blachę do pieczenia mięsa, posypujemy  roztartym w dłoniach tymiankiem, odstawiamy na chwi.

Krok 2.
Na patelnię z rozgrzanym po smażeniu tłuszczem wrzucamy imbir oraz papryczkę, smażymy 1-2 minuty, wlewamy ocet balsamiczny - odparowujemy chwilę, intensywnie mieszając i odrywając ewentualne pozostałości kurczaka przywarłe do dna, gdy ocet odparuje wlewamy sos sojowy, miód i rozprowadzamy na patelni.
Następnie wrzucamy cebulki dymki przekrojone wzdłuż na pół wraz ze szczypiorkiem - podsmażamy.

Krok 3.
Do sosu na patelni dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory oraz białe wino - całość gotujemy, aż płyn zredukuje się mniej więcej o połowę.

Krok 4.
Gotowym sosem polewamy obsmażone wcześniej kawałki kurczaka, obkładamy dymką oraz szczypiorkiem, wkładamy gałązkę rozmarynu, możemy wrzucić kilka przekrojonych pomidorków koktajlowych - całe naczynie szczelnie przykrywamy - dusimy w piekarniku przez około 60 minut w 170 -180 stopniach. 
Po tym czasie mięso można odkryć, ustawić np. grill z nawiewem i tak potraktować kurczaka przez kilka minut, aby skórka ponownie stała się chrupiąca.

Mięso podajemy na drewnianej desce np. w dużej rozgrzanej patelni, udekorowane pomidorkami koktajlowymi oraz świeżym rozmarynem. 
W ten sposób każdy z gości sam wybierze najlepszy dla niego kawałek 
 

Smacznego :) 






Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, czerwca 02, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania