piątek, 20 grudnia 2013

 
DOMOWE ZACIERKI do zupy, żadne nie smakują tak dobrze, jak właśnie te zrobione we własnej kuchni. Ich przygotowanie jest naprawdę proste i stanowią świetny dodatek do wielu zup. ZACIERKI podajemy do zupy fasolowej, gulaszowej, zup grzybowych, mięsnych, mlecznych oraz ziemniaczanych.





---------------------------------------------
Liczba porcji : około 4
Czas przygotowania : 20 minut + obsuszenie
--------------------------------------------- 

SKŁADNIKI:
  • 100g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki wody
  • sól
  • mąka do podsypywania

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przesiewamy mąkę, którą następnie zagniatamy z jajkiem, 2 łyżeczkami wody i szczyptą soli. Ciasto wyrabiamy, podsypując mąką i formujemy z niego kulkę.

*ciasto powinno być twarde

Krok 2.
Ciasto siekamy nożem lub ścieramy na tarce z dużymi oczkami.

* można również "szczypać" drobiny ciasta palcami

Krok 3.
Stolnicę podsypujemy mąką i rozkładamy zacierki, aby podeschły.

Krok 4.
Zacierki gotujemy około 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy gorącą wodą i dodajemy do zupy.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, grudnia 20, 2013 4 comments

4 komentarze:

  1. Przepis spadł mi jak z nieba. Nigdy nie wiedziałam, jak dokładnie robi się zacierki, których mistrzynią była moja babcia. Niestety nie przekazała mi ich tajemnicy. Teraz ja będę mogła je robić. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA20 grudnia 2013 21:49

      Cieszę się, że przepis okazał się pomocny :) Już niedługo kolejne przepisy na DODATKI DO ZUP, takie jak: kluski royal, kluski francuskie, lane i kładzione oraz pulpety i knelki do zup , więc zapraszam do zaglądania. Pozdrawiam! :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE