środa, 26 marca 2014

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Dzisiaj kolejna odsłona domowego wypieku, czyli CHLEB DOMOWY "TRZY ZIARNA". Chleb ten upiekłam z mąki pełnoziarnistej - złożonej z mąki pszennej, żytniej oraz orkiszowej. Chleb przygotowany według tego przepisu jest nie tylko bardzo zdrowy ale i pyszny w smaku - wystarczy posmarować masłem i położyć plasterek szynki :) Miąższ jest dosyć zwarty - jednak mamy tutaj w końcu mąki pełnoziarniste i nigdy nie wyjdzie 'puchaty'. Długo zachowuje swoją świeżość i  nie rozpada się podczas krojenia. Polecam!



SKŁADNIKI: 
 na 1 bochenek o wadze ok. 800g
  • 500g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 25g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • mak, ziarna sezamu, słonecznika lub płatki owsiane do posypania chleba

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY
PRZYGOTOWANIE:

SPOSÓB WYKONANIA W PIEKARNIKU:

Krok 1.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej luźnej konsystencji,  ok. 8 minut. 

*ciasto chlebowe możemy również przygotować za pomocą miksera (musi być mocny z odpowiednimi mieszadłami do gęstych ciast). Przez 2 minuty wyrabiamy ciasto na wolnym biegu, następnie przez 5-6 minut na wysokich obrotach miksera i gotowe.  

Przykrywamy je mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.



Krok 2.
Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować max. 1/2 wysokości blaszki), gładzimy powierzchnię mokrą dłonią, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Napuszone ciasto posypujemy ziarnami maku, sezamu, słonecznika lub płatkami owsianymi - wedle własnego upodobania . Przed włożeniem do piekarnika powierzchnię chleba możemy zwilżyć wodą.

Krok 3.
Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut na jego dolnym poziomie. Upieczony chleb poznamy po tym, kiedy jego brzegi zaczną wyraźnie odchodzić od formy.

Smacznego :)


PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 26, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Wspaniały chleb!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wyszedł świetny, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania