środa, 26 marca 2014

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Dzisiaj kolejna odsłona domowego wypieku, czyli CHLEB DOMOWY "TRZY ZIARNA". Chleb ten upiekłam z mąki pełnoziarnistej - złożonej z mąki pszennej, żytniej oraz orkiszowej. Chleb przygotowany według tego przepisu jest nie tylko bardzo zdrowy ale i pyszny w smaku - wystarczy posmarować masłem i położyć plasterek szynki :) Miąższ jest dosyć zwarty - jednak mamy tutaj w końcu mąki pełnoziarniste i nigdy nie wyjdzie 'puchaty'. Długo zachowuje swoją świeżość i  nie rozpada się podczas krojenia. Polecam!



SKŁADNIKI: 
 na 1 bochenek o wadze ok. 800g
  • 500g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 25g świeżych drożdży
  • 350 ml letniej wody
  • mak, ziarna sezamu, słonecznika lub płatki owsiane do posypania chleba

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY
PRZYGOTOWANIE:

SPOSÓB WYKONANIA W PIEKARNIKU:

Krok 1.
Do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej luźnej konsystencji,  ok. 8 minut. 

*ciasto chlebowe możemy również przygotować za pomocą miksera (musi być mocny z odpowiednimi mieszadłami do gęstych ciast). Przez 2 minuty wyrabiamy ciasto na wolnym biegu, następnie przez 5-6 minut na wysokich obrotach miksera i gotowe.  

Przykrywamy je mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.



Krok 2.
Następnie wyjmujemy ciasto z naczynia i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (powinno zajmować max. 1/2 wysokości blaszki), gładzimy powierzchnię mokrą dłonią, przykrywamy mokrą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 35-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Napuszone ciasto posypujemy ziarnami maku, sezamu, słonecznika lub płatkami owsianymi - wedle własnego upodobania . Przed włożeniem do piekarnika powierzchnię chleba możemy zwilżyć wodą.

Krok 3.
Wyrośnięty chleb delikatnie przenosimy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut na jego dolnym poziomie. Upieczony chleb poznamy po tym, kiedy jego brzegi zaczną wyraźnie odchodzić od formy.

Smacznego :)


PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, marca 26, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Wspaniały chleb!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wyszedł świetny, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne